Is een heggenmus een mus, wat is het diepste meer ter wereld, wat is het verschil tussen een kikker en een pad en hoe kunnen vogels zingen terwijl ze geen stemband hebben? Heb jij ook een verrassende natuurvraag of heb je iets bijzonders gefotografeerd waarvan je niet weet wat het is, vraag het Roots. Een speciaal panel met natuurexperts van Roots beantwoordt al je vragen. De beste vragen (en antwoorden) publiceren we in Roots.

Klik hier en mail nu je natuurvraag naar Roots

vraagantwoord koppen 11-13

Het deskundige panel dat al je vragen beantwoordt bestaat uit:

Hans Adema – onderwaterleven

Hans heeft als mariene bioloog bij Naturalis een fascinatie voor alles wat zich onder water afspeelt en wat langs de vloedlijn ligt. Weet ook veel over binnen- en buitenlandse natuurboeken.

Paul Böhre – vogels

Via de jeugdbond voor natuurstudie en IVN belandde Paul als vaste redacteur bij Roots. Hij is vooral vogelaar, maar vindt ook andere dieren interessant.

Jasja Dekker – zoogdieren

Jasja is ecoloog én hij maakt met vlieger én drone graag vogelvluchtopnamen van landschappen én hij weet alles van zoogdieren.

Jelger Herder – reptielen en amfibieën

Heeft een warm hart voor koudbloedigen. Als projectmanager bij stichting Ravon zet Jelger zich in voor amfibieën, reptielen en vissen. Fotografeert ze ook fantastisch.

Roy Kleukers – insecten

Roy is bioloog bij Naturalis en bezeten van de wereld van kleine dieren die grootse dingen kunnen. Als hoofd van stichting EIS-Nederland heeft hij toegang tot de wereld der insecten.

Jacob Kuiper – het weer

Wolken, regenbogen, het noorderlicht: als weerkundige kijkt Jacob het liefst naar zaken die zich hoog in de lucht afspelen. Schreef talloze weerboeken, waaronder Wat een weer!.

Jan Meijvogel – paddenstoelen

Jan vond zelf zijn weg in de bonte wereld van de paddenstoelen, waar hij al veertig jaar door is gefascineerd. Hij publiceerde talloze artikelen over paddenstoelen.

Baudewijn Odé – planten

Als projectleider bij Floron weet Baudewijn als geen ander helder uit te leggen waarom planten zo bijzonder zijn. Op Europees gebied is hij een specialist als het aankomt op sprinkhaan- en krekelgeluiden.

Jelle Reumer – fossielen

Jelle is directeur bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en op de Universiteit van Utrecht leert hij studenten alles over fossielen. Schrijft ook verkwikkende wetenschapsboeken zoals De mierenmens.

Govert Schilling – sterrenkunde

Als freelance wetenschapsjournalist schrijft Govert in kranten en tijdschriften vooral over sterrenkunde, want het universum is zijn passie. Ook publiceerde hij diverse boeken zoals het Handboek Sterrenkunde.

Kars Veling – vlinders en libellen

Kars is projectleider bij de Vlinderstichting en weet alles over deze kleurrijkste en meest geliefde fotomodellen van het dierenrijk. Niet alleen vlinders, ook libellen zijn voor hem onderwerp van onderzoek.

Anne van Kessel – biologische duizendpoot

Anne is bioloog en wetenschapsjournalist omdat ze dan lekker veel vragen mag stellen. Opmerkelijke vragen gaat ze, met wetenschappelijke publicaties in de hand, ook graag te lijf. 

Bert Maes – boomspecialist

Als er iemand is die graag het bos wordt ingestuurd is het Bert. Weet als  ecoloog alles van bomen, struiken en cultuurhistorie. Runt een eigen ecologisch adviesbureau.

(foto’s Elly Riemens, Willeke Bijker en Ghita Pluijmaekers)