De gezellige muurhagedissen

René Alblas

18 april 2014 .

 

Het is een vrolijke boel in onze kruipruimte. Er leven allerlei knaagdieren zoals hazelmuizen en relmuizen, maar die zullen daar niet nestelen. Een andere bewoner van ons sous-terrain doet dat wel: de muurhagedis. In de (meestal) strenge winters van de Vogezen zie je ze niet, dan slapen ze. Maar op een mooie zonnige dag in maart kan er zomaar een klein kopje uit het ontluchtingsrooster naar buiten steken. Uren kan zo’n suffige hagedis daar zitten op te warmen en als er één het zonlicht heeft gevonden volgen er vaak meer. Ik kan daar heel lang naar zitten kijken, je wordt er zelf ook erg rustig van en zo’n kop van een muurhagedis is een fascinerende mini-uitgave van een prehistorisch monster.
Als het dan nog iets warmer wordt komen ze helemaal naar buiten en laten ze hun acrobatische toeren zien. Ongelooflijk hoe ze zich langs de (vrij gladde) gepleisterde buitenmuur omhoog werken, om ergens in een vensterbank lekker te gaan zonnen. Soms komen ze ook naar beneden en rennen dan over het terras. Het liefst met twee of drie achter elkaar, waarbij de meest speelse exemplaren in de staart van de voorganger bijten. Dat dit nog wel eens tot ongelukjes leidt blijkt uit het feit dat ik regelmatig exemplaren zonder staart zie. Afgebeten door een broer of een zus. Muurhagedissen kunnen bij dreigend gevaar hun staart afwerpen, later groeit er dan weer een nieuwe (kortere) staart aan.
Omdat we op een zuidhelling wonen en heel veel natuurstenen muurtjes hebben is het een paradijs voor deze beestjes. Ook rondom de vakantiehuizen op ons terrein laten de diertjes zich veelvuldig zien. En dat is meestal tot groot genoegen van de vakantiegangers. Wilde dieren kijken tijdens je vakantie, dat wil iedereen wel. En dan het liefst zo comfortabel mogelijk. Voor de muurhagedissen kun je gewoon gaan zitten in je luie stoel op het terras, ze komen vanzelf.
De dichter Willem Kloos schreef ooit: ‘De natuur is mooi, maar je moet er wat bij drinken’. Dat hebben die muurhagedissen goed begrepen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog