Film ‘A Beautiful Planet’ – Buitenaardse blik op onze prachtplaneet

René Alblas

4 oktober 2016 .

Roots-stagiair Lieuwe van Albada bekeek de film ‘A beautiful Planet’ en concludeert: Het mag een cliché zijn, maar als je je oneindig klein wil voelen is er niets geschikter dan een reisje door het heelal. 

Dat kan ik gelukkig gewoon doen terwijl ik achteruit leun in mijn bioscoopstoel; hier word ik ondergedompeld in de sterren. De snelle camerabewegingen laten me door het melkwegstelsel vliegen. De beelden liggen als een doek over me heen gedrapeerd. Dat is het bijzondere van een film kijken in het Omniversum.

Vandaag ben ik bij de persvoorstelling van A Beautiful Planet, een film geschoten vanuit het internationale ruimtestation ISS, door de astronauten die dit station bemannen. Al eerder schoten astronauten filmbeelden vanuit de ruimte, maar dit was de eerste keer dat ze digitale camera’s gebruikten. Het leverde een interessante mix van beeldmateriaal op; behalve beelden van de aarde gezien vanuit de ruimte, legden de astronauten ook het leven aan boord vast.

Ruimteleven

Ik zie de astronauten kerst vieren en zelfs koekjes en melk voor de kerstman achterlaten; ik zie hoe lastig het is om een ruimtepak uit te trekken: er moet letterlijk met handen en voeten gewerkt worden om dit voor elkaar te krijgen. En ik zie hoe de astronauten kunnen genieten van de eerste ‘space espresso’s’; met behulp van een speciaal soort kopje kunnen ze eindelijk ‘normaal’ koffie drinken in de gewichtloze omgeving. Bijzonder is dat ik ooggetuige ben van de eerste in de ruimte gekweekte sla, en het opeten hiervan. Het zijn leerzame beelden. Wie wist bijvoorbeeld dat astronauten per dag wel tweeënhalf uur aan fitness moeten doen omdat in gewichtloze toestand de spieren anders ernstig verslappen?

Samenwerken

Vanuit de ruimte kun je goed zien welke impact de mens op de aarde heeft. Stukken aarde die ooit groen waren, zijn bruin geworden. Ooit besneeuwde bergtoppen zijn nu zonder sneeuw. Rivieren drogen op. De astronauten vonden het belangrijk om deze beelden te laten zien, maar willen ook een boodschap van hoop geven: als we samenwerken, valt er misschien nog iets te redden, zo luidt het devies. En met samenwerken hebben ze wel ervaring: zo werkten meerdere landen samen aan de bouw van het internationale ruimtestation en wordt het station door crews uit achttien verschillende landen bezocht. Waar op aarde de mens elkaar onverminderd in de haren vliegt, geven de astronauten zo een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

abp3

Symbolische boodschap

De aarde kan gelukkig nog steeds machtig mooi zijn. Zo wisten de astronauten zeldzaam beeld te schieten van een niet door wolken bedekt Nieuw-Zeeland. De digitale camera’s stelden de astronauten ook in staat iets te doen wat nog niet eerder gelukt was: ’s nachts fotograferen. Grote steden lichten dan op als bakens in zee. Die lichtjes geven ook een beeld van de politieke verhoudingen op aarde: zo is Zuid-Korea een licht in de duisternis, terwijl Noord-Korea een vrijwel geheel donkere vlek is. Een opvallend symbolisch beeld.

De boodschap van de film zit deels in de titel: we leven op een prachtige planeet, maar we moeten ons best doen om deze te redden. Deze boodschap niet nieuw, maar een film als A Beautiful Planet maakt maar weer eens duidelijk dat die boodschap nog altijd niets aan urgentie heeft ingeboet.

A Beautiful Planet gaat op 4 oktober in première in het Omniversum. De Amerikaanse versie is ingesproken door Oscarwinnares Jennifer Lawrence, de Nederlandse versie die straks gaat draaien heeft voor de voice-over niemand minder dan André Kuipers gestrikt.

abp10abp6abp8


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog