Supermaan oogt eigenlijk heel normaal

Daniël Mulder

14 november 2016 .

Geese flying at night with full moon in background

Vanavond kun je een zogenoemde supermaan door de bomen zien schijnen, mits het onbewolkt blijft natuurlijk. Het is in de nacht van 14 op 15 november namelijk niet alleen volle maan, het hemellichaam staat ook nog eens relatief dicht bij de aarde: de afstand bedraagt ‘slechts’ 356.520 kilometer. De maan oogt daardoor circa 12 tot 14 procent groter. Laat je echter niet misleiden door de naam ‘supermaan’, het verschil met een normale volle maan is nauwelijks te zien. Ook ‘schijnt’ de maan ongeveer 30 procent helderder.

Een volle maan biedt voor natuurfotografen kansen om te experimenteren met licht en donker. Deze foto is van Thomas Kalkman.

De term ‘supermaan’ wordt gebruikt wanneer de maan op zijn dichtst bij de aarde staat. Astronomen gebruiken trouwens de term perigeum in plaats van supermaan. De afstand tussen beide hemellichamen verschilt omdat de maan niet in een perfecte cirkel rond de aarde draait, maar een elipsvormige baan trekt. Daardoor staat hij soms dichter bij de aarde dan op andere momenten.

In 2034 weer een supermaan
De vele beelden op internet doen geloven dat je maandagavond een immense witte bol aan de hemel gaat zien, maar dat klopt niet. De volle maan oogt min of meer hetzelfde als in andere maanden, met het blote oog is het verschil tussen een gewone volle maan en een supermaan niet te zien.
De laatste keer dat de maan en de aarde zo nader tot elkaar kwamen was in 1948. De volgende ‘close encounter’ is pas in 2034, dus kijk zeker even uit het raam wanneer je de kans krijgt. Mochten wolken de pret drukken: de volgende volle maan is op 14 december.

 

Foto header: iStock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws