Beschermen van natuurgebieden: niet alleen op papier

René Alblas

13 februari 2017 .

Het beschermen van natuurgebieden is niet alleen een kwestie van woorden, maar ook van daden! Het WNF ontdekte dat er natuurgebieden zijn die op papier een beschermde status hebben, maar in de dagelijkse praktijk onvoldoende beschermd worden.

– Een voorbeeld van een “veel woorden, weinig daden” gebied is Doñana in Zuid-Spanje. Deze thuishaven van de Iberische lynx heeft een beschermde status, maar ondertussen voorkomt de Spaanse regering niet dat allerlei infrastructurele werkzaamheden de natuur ernstig bedreigen.

– Ook Nederland heeft zo’n probleemgebied. De Doggersbank in de Noordzee heeft een beschermde status maar daar komt weinig van terecht. Engeland, Duitsland en Nederland hebben beloofd de bijzondere natuur (o.a. koralen en zeldzame vissen) van deze zandbank te beschermen. Maar ondertussen wordt er op zeer grote schaal gevist en daarbij wordt de hele bodem leeggeschraapt. Ook de aanleg van een windmolenpark bedreigt de fragiele natuur van het gebied.

– Andere voorbeelden van bedreigde-beschermde gebieden zijn Bialowieza in Polen (grootschalige houtkap) en het Griekse Zakynthos (bedreiging van de zeeschildpad).

Het WNF dringt er bij overheden en het Europees Parlement op aan om nu de daden bij de woorden te gaan voegen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Een aantal beschermde gebieden worden wel zo beschermd als is afgesproken en daar worden nu de vruchten van geplukt.

– De natuur in het Zweedse meer Mälaren is aanmerkelijk verbeterd doordat de omringende boeren geen intensieve landbouw meer plegen rondom het meer.

– De zeldzame Saimaa zoetwaterrob in het Saimaa gebied (Finland) wordt beter beschermd.

– Het Schaalsee gebied in Noord Duitsland is een belangrijk vogelgebied voor onder andere kraanvogels. Door aangrenzende weilanden om te vormen tot natuurgebied is de natuur uitstekend beschermd.

– Het Oostenrijkse Lechtal wordt goed beschermd en daarmee wordt flink geadverteerd. Er is een grote campagne gestart om meer ecotoeristen naar dit gebied te lokken en dat blijkt te werken. De toeristen waarderen massaal de goed geconserveerde natuur en de plaatselijke bevolking heeft meer inkomsten door het toegenomen toerisme.

Goed nieuws voor de kraanvogels, het Duitse Schaalsee gebied wordt niet alleen op papier goed beheerd, foto Chris Bal.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws