De huiskat: een spinnende jager

Daniël Mulder

21 april 2017 .

Met dochters M. en L. test ik in de tuin hoe de nieuwe vogelgeluiden-app werkt. Via de telefoon laten we een merel roepen en een roodborstje. Geen reacties.
“Zullen we nu de koolmees doen? Er zal toch wel één koolmees in de buurt zijn?” Dochter M. leest in het boek Vogelzang, dat bij de app hoort, alvast het geluid voor: “tsiipwim, tiittiitwii.” Dat kan ze behoorlijk goed.
Ik zet de telefoon op zijn hardst en de koolmees zingt. En jawel na een tijdje volgt een reactie. Geen idee overigens wat we aan het zeggen zijn in koolmeestaal.
Dochter L: “Kijk, er komt wel een kat op af.” Een rode kater gluurt inderdaad nieuwsgierig om het hoekje van de schuur.

Bij mij in de buurt wemelt het van de huiskatten. Niet alleen bij mij trouwens. Ik denk dat bijna iedereen in Nederland hetzelfde kan beweren. Er leven namelijk drie tot vier miljoen huiskatten in Nederland. Dan zijn er ook nog eens 135.000 tot 1,2 miljoen zwerfkatten, lees ik in Zoogdier, het tijdschrift van de Zoogdiervereniging.

Poes in de boom. (Foto: Janne van der Leer)

Huiskatten eten niet alleen kattenbrokjes, het zijn vleeseters en ze jagen graag. Op vogels bijvoorbeeld. Of kikkers. Welk effect al die poezenbeesten hebben op wilde dieren in de natuur, dat is uitgezocht door Anna Steen en Jasja Dekker. Zij komen met cijfers die je doen duizelen. Alleen al de huiskatten pakken 56 tot 96 miljoen prooien, zoals vogels en muizen. De verwilderde katten, die het zonder brokjes moeten stellen, pakken minimaal 144 miljoen en maximaal 720 miljoen prooien. Je vraagt je af hoe het kan dat mensen nog zoveel vogels tellen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling.

Wilde kat. (Foto: Niels Kooyman)

En dan rukt ook de wilde kat nog op vanuit Zuid-Limburg, zo blijkt uit recent onderzoek. Om de massaslachting te stoppen is er maar één oplossing waar kattenliefhebbers ongetwijfeld van gruwelen: net als de hond moet de kat aangelijnd naar buiten. Dat is goed voor de tuinvogels en andere wilde dieren, en het scheelt mij een hoop kattenpoep in de tuin.

 

Foto header: Pixabay


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog