Essenziekte heerst

René Alblas

28 juni 2017 .

Er heerst een grote essenziekte in de Nederlandse natuur. De zogeheten ‘essentaksterfte’ heeft zich inmiddels in meer dan 80% van onze essen gehuisvest. Essen komen in het hele land veelvuldig voor en de ziekte zorgt ervoor dat de bomen sneller om kunnen vallen; gevaarlijk dus. Daar komt nog eens bij dat de verzwakte bomen vatbaarder zijn voor andere ziekten. Als gevolg van de ziekte dreigt de es bijna volledig uit onze bossen te gaan verdwijnen. Staatsbosbeheer en Vereniging van bos-en natuurterreineigenaren (VBNE) slaan de handen ineen om dit nationale probleem aan te pakken.

In West- en Noord-Nederland bestaan flinke delen van de bossen volledig uit essen. In andere delen van het land komt de es voornamelijk voor langs wegen en in gemengde bossen.

De zieke bomen zullen voor een deel verwijderd gaan worden. Zwakke bomen vormen vooral langs wegen en paden een gevaar voor mensen omdat ze makkelijk om kunnen vallen. In bossen die grotendeels uit essen bestaan zullen kale plekken ontstaan die zullen moeten verdwijnen door natuurlijke bosverjonging en aanplant van nieuwe bomen. In gemengde bossen zullen de zieke exemplaren veelal blijven staan.

Ondertussen wordt er in samenwerking met wetenschappers en kwekers onderzocht of er met de resterende gezonde essen ook resistente essen gekweekt kunnen worden om de es in Nederland te behouden.

De ziekte is niet nieuw. Al in de negentiger jaren van de vorige eeuw dook deze essenziekte op in Polen.

Een aangetaste es

 

De es zoals je hem vaak ziet in een stad

 

Het makkelijk te herkennen essenblad


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws