Waarom vliegen vlinders nooit in een rechte lijn?

Daniël Mulder

22 juli 2022 .

Vlinders vliegen vaak wat dwarrelend en fladderend rond. Nooit zie je ze recht op hun doel af gaan. Vlinderexpert Kars Veling legt uit waarom ze zo vliegen.

“Het rusteloze gefladder van een vlinder lijkt niet effectief, want ze leggen zo meer afstand af dan nodig is”, vertelt Veling die werkt bij de Vlinderstichting. “Waarschijnlijk is dit om minder makkelijke prooi te zijn voor hun vijanden, met name vogels. Als ze in een rechte lijn zouden vliegen zijn ze voorspelbaar en dus makkelijker te pakken.

Vlinders
Landkaartje. Foto: Maria Mulders

Bovendien hebben ze een reden om te vliegen: mannetjes om vrouwtjes te vinden en vrouwtjes om eitjes af te zetten. Ze zijn dus op zoek en dat zie je aan hun vlieggedrag. Trekvlinders zoals distelvlinder en atalanta, die honderden kilometers vliegen, doen dat overigens wel in een rechte lijn.”

Meer lezen over vlinders

  • Brandnetels prikken. Als je er met blote benen doorheen loopt, krijg je allemaal jeukende bultjes. Een vervelende plant dus. Maar vlinders houden van brandnetels. Hoe kan dat en hebben zij geen last van dat gif?
  • Zo ontsnappen nachtvlinders aan jagende vleermuizen.
  • Dagvlinders moeten zich eerst opwarmen in de zon voor ze kunnen vliegen, maar hoe werkt dat bij nachtvlinders?
  • Beginners, ervaren fotografen en profs: vlinders fotograferen blijft een mooie tak van sport. Vooral als je van vroeg opstaan houdt. Fotograaf Bjorn van Lieshout vertelt.
  • Veel vlinders en rupsen hebben een eigen waardplant. Dat is een plant die ze nodig hebben om te groeien of om zich voort te planten. De citroenvlinder heeft bijvoorbeeld de vuilboom en de atalanta is afhankelijk van de brandnetel. Maar zijn er ook vlinders die korstmossen als waardplant gebruiken?

Foto bovenaan: Elles Rijsdijk


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren