Eindelijk! Een inspirerend boek voor natuurfotografen

René Alblas

29 september 2017 .

Rootsredacteur René Alblas blogt over een nieuwe uitgave van Roots: een inspirerend boek voor natuurfotografen.

Boeken over fotografie zijn er genoeg, zou je denken. Het ene boek is wat praktischer dan het andere, maar allemaal leren ze je keurig om te gaan met je camera. Hoe te belichten, hoe scherp te stellen, welke lenzen te gebruiken enzovoort enzovoort. Roots brengt een inspirerend boek op de markt voor natuurfotografen.

Veel lezers van Roots nemen een camera mee als ze de natuur in gaan. Maar zo’n technisch boek is dan niet zaligmakend. Als je liefde voor de schoonheid van de natuur het uitgangspunt is om te fotograferen heb je ook andere informatie nodig. Jaren geleden besloten we al om in het blad (toen nog Grasduinen geheten) onze lezers specifieke natuurfotografietips te gaan geven. En dan niet met de techniek als startpunt, maar de liefde voor de natuur.

We proberen dichtbij de natuurliefhebbende lezer te blijven en zoveel mogelijk inspirerende beelden te laten zien. Want het cliché “één beeld zegt meer dan duizend woorden” geldt, wat Roots betreft, zeker voor het bespreken van natuurfotografie.

En nu is er dan het boek, Zo fotografeer je de natuur!

Toen we besloten om dat te gaan maken was het al snel duidelijk dat het tonen van inspirerende beelden voorop zou staan. En dat dit “bereikbaar” beeld voor de Rootslezers moest zijn. Een boek vol met de allermooiste beelden van de allerbeste topfotografen geeft immers nogal een drempel voor een beginnend fotograaf. (poeh…dat kan ik toch niet)

Dus kozen we voor foto’s van Rootslezers. Onder het mom van “wat zij kunnen, moet jij ook kunnen”. En toen begon voor mij de grote klus. Ik nam alle jaargangen van Roots door (we bestaan nu zes jaar) op zoek naar inspirerend beeld van lezers. Ik zocht beelden die elkaar aanvulden, die samen een verhaal zouden vertellen. Je kunt bijvoorbeeld op honderd manieren een heideveld in beeld brengen. De beste voorbeelden zocht ik bij elkaar en in combinatie met een praktische tekst (geen ellenlange verhalen) ontstonden zo de verschillende hoofdstukken. Een kleine greep van de onderwerpen die ik op die manier behandelde: vossen, paddenstoelen, vlinders, strand, water en mezen. Uiteindelijk ontstond een compleet pallet aan onderwerpen waar je als natuurfotograaf mee aan de slag kunt.

Natuurlijk moest er ook aandacht komen voor de techniek. Als je eenmaal geïnspireerd bent geraakt door die schat aan mooie onderwerpen moet je ook weten hoe je dat aan kunt pakken. Achterin het boek staan een aantal hoofdstukken over bijvoorbeeld welk soort camera je het beste kunt gebruiken voor een bepaalde tak van natuurfotografie, want een vogelfotograaf werkt nu eenmaal anders dan een macrofotograaf. En we gaan nog even terug naar de basis: wat betekenen al die knopjes (die je haast nooit gebruikt) op je camera ook alweer…

En, Roots zou Roots niet zijn als we het ook niet even over de ethiek van natuurfotografen zouden hebben. Niet met een opgeheven vingertje, maar vooral met stof tot nadenken.

Ik vond het geweldig om dit boek te maken, ik hoop dat het voor de lezer net zo geweldig is!

Al zin gekregen? Hier kun je het boek bestellen, het ligt medio oktober ook in de winkel.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog