Stekelroggen uitgezet in de Noordzee

René Alblas

16 oktober 2017 .

Thornback Ray (Raja Clavata) in Eastern-Schelde, Netherlands

Afgelopen zaterdag zijn voor het eerst gekweekte stekelroggen op zee uitgezet.

Het uitzetten van bedreigde of uitgestorven diersoorten op het land is overal bekend. Maar het uitzetten van bedreigde zeedieren komt niet vaak voor. Gek eigenlijk, want ook in de zeeën worden diverse diersoorten bedreigd. Het WNF heeft daarom besloten, in samenwerking met diverse andere natuurorganisaties, om het aantal roggen in het Nederlandse deel van de Noordzee aan te pakken. Kirsten Schuijt, de directeur van het WNF zegt er dit over: “De Noordzee is ons grootste natuurgebied met veel bijzondere dieren, zoals haaien en roggen. Hoewel veel soorten zijn beschermd, gaat het niet goed. Daarom hebben ze een extra zetje nodig. Door roggen en haaien te kweken en uit te zetten in de natuur hopen we dat ze in de toekomst weer volop in de Noordzee leven.”

Afgelopen zaterdag is de eerste “uitzet” geweest. In de Oosterschelde bij Yerseke zijn voor het eerst gekweekte stekelroggen in de natuur uitgezet. Een unicum. Niet eerder is geprobeerd om met gekweekte roggen de natuurlijke populaties in de Noordzee te herstellen en beter te beschermen.

Er is gekozen voor stekelroggen omdat deze soort niet ernstig bedreigd is en in delen van de Noordzee gaat het zelfs alweer beter, met name voor de Engelse kust. In het Nederlandse deel zijn stekelroggen nog steeds tamelijk zeldzaam.

De stekelrog plant zich makkelijk voort in gevangenschap. In een kweekcentrum in Utrecht komen de eitjes uit, dan leren de kleine rogjes om op levende prooien, zoals garnalen, te jagen. Voordat de dieren worden uitgezet krijgen ze een merkje, om hun gedrag in kaart te kunnen brengen.

Als sport- en beroepsvissers een stekelrog met een merkje vangen, worden ze geacht het dier op te meten en het nummer op het merkje door te geven. De dieren zijn onderdeel van een wetenschappelijk experiment, waarbij het de bedoeling is dat ze zo snel mogelijk levend worden teruggezet in zee. Tot 2019, als het project afloopt, worden zo’n duizend gekweekte stekelroggen, voorzien van een merkje, uitgezet. In het kweekcentrum is vastgesteld dat de roggen geen hinder ondervinden van de merkjes. De vereniging Sportvisserij Nederland staat achter dit project en is één van de initiatiefnemers.

Samen met Sportvisserij Nederland directeur Joop Bongers zet WNF directeur Kirsten Schuijt de eerste stekelrog uit. Foto: Peter Verhoog

 

Gemerkte stekelrog in de Oosterschelde, foto: Peter Verhoog


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws