Nestkast: geef vogels een thuis

Daniël Mulder

8 november 2017 .

nestkast mussen

In woonwijken komen tegenwoordig meer vogelsoorten voor dan daarbuiten; vogels zijn dol op tuinen. Voor veel soorten vogels zijn tegenwoordig nestkasten te koop waarmee je van je tuin een vogelthuis maakt. November is de ideale maand om een nestkast op te hangen. Maar waar let je op bij het ophangen van een nestkast? Roots geeft 5 tips.

Uit de wind

1. Hang een vogelhuisje op een rustige plek, dus ongeveer op 2 tot 4 meter hoogte. Zo voelen vogels zich veilig en kunnen ze gemakkelijk in en uit vliegen.
2. Let er op dat de nestkast zo goed mogelijk beschut is tegen de wind en niet de hele dag in de zon hangt.
3. Wil je meerdere nestkasten voor dezelfde soort in de tuin ophangen? Plaats ze dan tenminste 10 meter van elkaar. De onderlinge afstand voor verschillende soorten is 3 meter. Uitzondering op de regel zijn de koloniebroeders zoals huismussen en verschillende soorten zwaluwen. De kasten voor zulke vogels mogen gewoon naast of onder elkaar worden opgehangen.
4. Begin november is de beste tijd om een vogelhuisje op te hangen.
5. Heb je al een nestkast? Maak deze dan schoon. Vogels gebruiken de nestkasten in de winter ook om te overnachten. Schoonmaken doe je met heet water om alle parasieten te doden. Gebruik geen chloor of andere giftige reinigingsmiddelen.

Meer lezen over nestkastjes?

  • Het complete verhaal vind je in het novembernummer van Roots. Bestel die eenvoudig via de webshop.
  • Meer nestkastentips en een riante keuze in nestkastjes vind je hier.
  • Lees het natuurblog over ‘Nestkasten‘.
  • Hé, een rots als vogelhuis?


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels