Het gaat goed met de wilde kat in Nederland

René Alblas

9 januari 2018 .

De wilde kat is al een aantal jaren terug in Nederland. In 2002 en 2006 waren de eerste waarnemingen in Zuid Limburg, maar vanaf 2014 wordt het dier regelmatig gezien. Onderzoek in 2015 toonde aan dat in het Vijlenerbos een populatie leefde van minstens acht wilde katten en er werden bovendien jongen waargenomen. In 2016 werd ook één mannelijke wilde kat aangetroffen in het Onderste Bosch. In de buurt van Noorbeek was daarvoor ook al één wilde kat waargenomen.

Stand wilde kat 2017

Al met al was er genoeg reden om in 2017 een grootschalig onderzoek te starten. Dus startte Staatsbosbeheer een cameravalonderzoek in diverse bosgebieden: het Vijlenerbos, de bosketen Onderste Bosch – Schweibergerbosch en drie kleinere bossen; het Platte Bosch, het Eyserbos en een klein kloofbosje ten noordwesten van Nijswiller.

Er werd gekeken of de populatie in het Vijlenerbos is gebleven en of er uitbreiding is geweest naar andere bossen in zuidoost Limburg. De foto’s die gemaakt zijn met de cameravallen werden met elkaar vergeleken. Om de verschillende wilde katten uit elkaar te houden, werden de vachtpatronen met elkaar vergeleken.

Zo werden in het Vijlenerbos zes exemplaren aangetroffen en in het voorjaar van 2017 werden met zekerheid twee en mogelijk zelfs drie nestjes kittens geworpen, waarvan één nest uit minstens vijf kittens bestond.

Ook in de andere onderzochte gebieden werden wilde katten aangetroffen. In totaal komen er in Zuid Limburg nu minstens 14 wilde katten voor, waarvan dus een deel ter plekke is geboren!

De wilde kat heeft behoefte aan grote en kleine bossen, brede bosranden, ruige graslanden en aan groene, veilige verbindingen van bos naar bos. De verschillende natuurorganisaties in Limburg werken samen om dit zoveel mogelijk te realiseren.

wilde kat

Wilde kat, foto: Niels Kooyman

Wil je zelf eens wandelen door het leefgebied van de wilde kat? Roots heeft er een speciale wilde katten-wandelroute uitgestippeld. Bekijk de route of download gratis de gps-track.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws