Maakt één zwaluw inderdaad geen zomer?

René Alblas

7 februari 2018 .

Iedereen kent het gezegde “Eén zwaluw maakt nog geen zomer”, maar waar komt dit gezegde eigenlijk vandaan? En klopt het?

Spreekwoorden bevatten vaak een kern van waarheid. Volgens de website Onze Taal bevat een spreekwoord ‘een algemene levenswijsheid, een bevestiging van de orde der dingen’. ‘Eén zwaluw maakt geen zomer’, is zo’n spreekwoord. Het betekent dat wanneer iets goed gaat, niet gelijk álles goed gaat.

Boerenzwaluwen zijn trekvogels die overwinteren in Afrika. Vanaf eind maart, begin april keren ze terug naar Nederland. Van alle trekvogels zijn dit min of meer de eerste, de rest volgt later.  Ze komen druppelsgewijs Nederland binnen en vliegen gelijk door naar hun vaste broedplek. Dus het zien van een boerenzwaluw betekent op zijn hoogst dat de zomer nadert. De zomer zelf is echter meestal nog ver weg.

Een zwaluw herkennen?

Een boerenzwaluw is makkelijk te herkennen aan zijn blauwzwarte verenkleed met lange buitenste staartveren en aan zijn grote wendbaarheid in de vlucht tijdens de jacht op insecten.

zwaluw

Foto: Metje van Tongeren

 

zwaluw

Foto: Renate Boersma


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws