Spectaculaire uitzichten vanaf stuwwal bij Beek

Daniël Mulder

1 maart 2018 .

natuurommetje

Ommetjes zijn geliefd onder wandelaars. Roots selecteert daarom maandelijks een natuurommetje. In maart is dat de 4,8 km lange geo-wandeling over de stuwwal bij Beek. Je balanceert op smalle paden langs schuine hellingen, doorkruist droogdalen en verkent een zeldzaam bronnenbos. Spectaculaire uitzichten gegarandeerd.


Het Nederlandse landschap oogt grotendeels gladgestreken. Maar bij het Gelderse Beek is het alsof de bossen, weilanden en paadjes in elkaar zijn gefrommeld. Over steile heuvels slingeren hier de wandelpaden omhoog en omlaag. Een vlak stukje om de beenspieren rust te gunnen is zeldzaam. Bekijk de reliëfkaart van dit natuurommetje maar eens, dan lijkt het alsof je een bergetappe van de Tour de France gaat maken. Het laagste punt ligt op 17 meter. Het hoogste punt is 91 meter boven NAP.

Geboren in de ijstijd

Het hoogteverschil is bijvoorbeeld goed te zien aan het begin van de route bij het waterrad en een beeldje van De Wasvrouw. Vanaf de stuwwal klatert helder beekwater omlaag, dat via het waterrad zijn weg zoekt naar lager gelegen land tot het uitmondt in het diepste punt: de Waal.
Via een smal paadje iets voorbij het waterrad wandel je langs beekje de Oorsprong snel zo’n 20 meter hoger de stuwwal op. Hier beland je in een zeldzaam stukje bos: een essenbronbos. Je vindt dit type bos rond een bron waar continu water omhoog sijpelt dat koud en zuurstofrijk is. Planten als paarbladig goudveil en reuzenpaardenstaart horen bij dit ecosysteem.

Paarbladig goudveil (Foto: Wikipedia)

De heuvels in dit grensgebied met Duitsland zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, het saalien, zo’n 160.000 jaar geleden. Twee gletsjertongen, van enkele honderden meters dik, stuwden vanuit Scandinavië de bevroren bodem omhoog. Toen het ijs smolt, bleven er grote heuvels achter. Het smeltwater sleet de diepe dalen uit.

Op de Boterberg wandel je door zo’n uitgesleten dal. Aan beide kanten rijzen steile heuvelwanden met bomen omhoog. Een felle zon zorgt voor talloze schaduwen waardoor een grafische lijnenspel ontstaat. Tegenwoordig knisperen de boombladeren in dit droogdal onder je voeten, maar ooit klotste hier dus smeltwater van dooiende gletsjers doorheen. De geschiedenis van een landschap is soms net een avonturenfilm.

 

Het complete natuurommetje vind je in het maartnummer van Roots. Bestel deze eenvoudig online.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen