Drinkt een zeehond zeewater?

Daniël Mulder

4 maart 2018 .

zeehond

Wat een zeehond eet weet bijna iedereen: vis. En af en toe een krab, inktvis of wulk. Maar wat drinkt een zeehond eigenlijk? Toch geen zout zeewater?

Foto: G. de Vries

Zeehonden zijn dagelijks omringd door liters water, maar ze drinken het zelden. Het vocht dat ze nodig hebben, halen ze uit het voedsel dat ze eten. Moeten ze een tijdje vasten, dan teren ze in op hun vet en daarbij komt ook water vrij. Het principe werkt hetzelfde als de vetbulten van een kameel.
Natuurlijk krijgt een zeehond af en toe zout water binnen, dat is onvermijdelijk wanneer je thuisbasis de zee is. Maar daar hebben ze een truc voor. De nieren van een zeehond zijn namelijk speciaal aangepast om dat zout weer uit te scheiden via de urine. Ze plassen dus wel, maar weinig. Hun urine is bremzout.

Plasplek van de zeehond

Volgens Ecomare op Texel kun je op de ligplaatsen van zeehonden zien of ze hebben geplast en of er een mannetje of een vrouwtje heeft gelegen. ‘Op ligplaatsen zie je vaak kuiltjes in het zand waar zeehonden hebben gelegen, daar hebben ze een plasje gedaan en is het zand weggespoeld. Vaak kun je aan de ligging van dit kuiltje ten opzichte van de afdruk van de zeehond zien of het een mannetje was of een vrouwtje. De penisopening van het mannetje zit vrij hoog, net onder de navel. Bij het vrouwtje komt de urine er veel dichter bij de staart uit.’

Nog 2 zeehondenweetjes

Wil je weten of zeehonden slapen in het water? Dat lees je hier.
En happen ze alleen naar vis of bijten ze ook mensen?

 

Foto header: Anette Mortier


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog