Citroentjes zijn dol op terrassenweer (ook al is de horeca gesloten)

Daniël Mulder

31 maart 2020 .

In Frankrijk heten ze le citron, in Duitsland zitronenfalter, in Engeland noemen ze hem brimstone en wij citroenvlinder. De oude Nederlandse naam was citroentje, een naam die veel aandoenlijker is, meent Roots-redacteur Daniël Mulder. de spotkans op een citroenvlinder is groot met dit mooie lenteweer.

Deze lentedagen zie soms iets felgeels in je ooghoek voorbijflitsen. Of nee, vlinders flitsen niet voorbij. Ze dwarrelen voorbij, maar deze ging wel snel. Ik liep naar het raam, maar het citroentje was al weg. Dat gebeurt vaak in de natuur. Je ziet iets, je wilt beter kijken en dan ben je te laat. Dieren glippen altijd net om het hoekje van je blikveld.

Citroenvlinder

Deze prachtige foto van een hongerige citroenvlinder is van Nel Appelmelk.

Bikkel

Vrolijkheid borrelde op. De ochtend begon al met zon en blauwe lucht en nu dan ook het eerste citroentje van het jaar. De weerprofeten hadden een lentedag beloofd, maar dat wil niet zeggen dat je dan automatisch een citroentje ziet. Ik bleef voor het raam staan kijken. Naar de klimop tegen de muur. Een groene wand, die in potentie een wolkenkrabber kan zijn vol citroentjes. Maar ja, je ziet nooit eens een lichtje branden of een ander teken van leven.

Een citroenvlinder overwintert als vlinder, maar niet zoals de kleine vos en dagpauwoog in schuurtjes en op zolders. Het citroentje blijft buiten en trotseert de kou in groenblijvende struiken zoals klimop en coniferen. Zon en warmte willen ze. Pas bij terrassenweer – ook al is de horeca door het coronavirus gesloten – komen ze naar buiten.

citroenvlinder

Foto: Peter Westen

Dromen van een citroenvlinder

Ik ging op een bankje zitten in de tuin, in de zon natuurlijk. En nu maar hopen dat hij, want het moest wel een mannetje zijn gezien de felle kleur, zich nog keer liet zien. Niets. Naast het bankje hangt een vlinderkastje. Leeg, uiteraard. Citroenvlinders zijn niet gek, die gaan echt niet met hun knalgele vleugels in een bruin kastje zitten. Stel je voor dat iemand ze ziet.

Maar ja, ondertussen had ik nog steeds niet heel duidelijk een citroentje gezien. In ieder geval te weinig om de waarneming echt te noteren. Net toen ik dat bedacht, kwam er weer een voorbij. Razendsnel. En daar bleef het bij voor de rest van de ochtend. Gelukkig was het mooi weer en zat ik in de zon.

Zin in meer vlinderberichten?

  • Enig idee of vlinders korstmossen als waardplant gebruiken? Hier het antwoord.
  • En waarom fladderen ze eigenlijk zo? Dat lees je hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog