Op arendjacht in de Biesbosch

Paul Bohre

14 april 2018 .

Sinds 2016 broedt de visarend in de Biesbosch. Vorig jaar zelfs twee paar. De vogels waren toen eind maart al present. Dit jaar blijft het lang heel spannend. Zouden ze weer terugkomen? Roots redacteur Paul Böhre ging afgelopen donderdag op pad om naar de arenden te speuren. Hij ziet er maar liefst zes. Want ook de zeearend zit weer op haar nest!

 

Samen met Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel heb ik een afspraak in de Biesbosch met Staatsbosbeheer boswachter Thomas van der Es. Net als vorig jaar september zijn er ook dit jaar plannen om samen met Staatsbosbeheer een visarend-vaartocht door de Biesbosch te organiseren voor de lezers van Roots Vogelmagazine. Maar dan moeten de vogels er natuurlijk wel weer zitten. Een van de nesten van de visarend ligt vlakbij het Biesbosch Museumeiland waar de excursies starten. Dus het zou geweldig zijn als de vogels er weer gingen broeden.

 

Op arendjacht

Maar het blijft tot de eerste week van april reuzespannend. Er is tot op dat moment alleen nog maar een overtrekkende vogel gezien. Maar als we bij Thomas aankomen, heeft hij gelukkig goed nieuws. Rond beide nesten zijn inmiddels activiteiten waargenomen. Op het nest dat het dichtst bij het Museumeiland ligt, heeft hij de dag ervoor ook al parende vogels waargenomen. We rijden er meteen heen. En ja hoor: bij het nest zit een vogel te posten. Dat ziet er goed uit.

 

Het visarend paar op het nest. Foto: Thomas van der Es

Geen hoogtevrees

Dan gaan we varen. Want Thomas heeft nog een verrassing voor ons in petto. Eerst varen we naar het andere nest van een visarend, dat dieper in het gebied ligt. Bovenop een hoogspanningsmast. Je moet als jonge vogel bepaald geen hoogtevrees hebben: het ligt op een hoogte van 95 meter!

Het enorme nest van de zeearend. Links zit het mannetje. Foto: Paul Bohre

Zeearend op eieren

Dan varen we door, nog verder het gebied in. Ondertussen horen we zingende Cetti’s zangers, maar ook de blauwborst, gekraagde roodstaart, snor. Een hoempende roerdomp en zien beflijsters langs een dijk. Voorjaar! En wat een mooi gebied, en zoveel vogels. Maar ook vijf reeën. Zomaar in het riet. Dan meert Thomas de boot aan en kijken we uit op het nest van de zeearend. En totaal nieuw gebouwd nest, op een andere locatie dan vorig jaar. Gelukkig ver verwijderd van de recreatievaart. Waar Thomas heel blij van wordt, dat scheelt veel kopzorgen!

 

De zeearend bereikt soms wel een spanwijdte van 2.40 meter. Foto: Peter Moree

Lezersvaartocht

En wij mogen even kijken op grote afstand voor de telescoop. Het mannetje zit links van het nest, het vrouwtje erop. Maar we kunnen duidelijk haar enorme kop zien. Ze kijkt steeds naar beneden. “Een teken dat het ei ieder moment kan uitkomen. Of misschien wel twee, of drie eieren.” Wat een gaaf moment. En de lezers van Roots Vogelmagazine kunnen in september mee op de boot op de jonge vis- en zeearend dan zelf te zien rondvliegen. Deze data maken we later dit jaar bekend.

Meer interesse in roofvogels? Dan is dit boek misschien iets voor jou?

In deze editie van Vogelmagazine staat een uitgebreide reportage over de Biesbosch, met kaart.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws