Europese trekvissen stuiten bijna iedere kilometer op een hindernis

Daniël Mulder

21 april 2018 .

Brug en vistrap over de Vecht bij buurtschap Holt

Het aantal barrières in Europese rivieren is voor trekvissen hoger dan gedacht. Met name kleinere dammen vormen een ‘onzichtbaar’ probleem. Daarom wordt vandaag – op de Wereldvismigratiedag – de app Barrier Tracker gelanceerd. Burgers kunnen zo wetenschappers helpen bij het in kaart brengen van alle obstakels.

trekvissen In de rivieren van Europa liggen bijna een half miljoen onnatuurlijke barrières. Deze zijn meestal aangelegd om energie op te wekken of om water op te vangen bij plekken waar het water schaars is. Voor trekvissen als paling, zalm en zeeforel vormen het hindernissen om bij hun paaigebieden te komen.

Een Europees initiatief van wetenschappers, waterkrachtbedrijven en maatschappelijke organisaties zoekt naar oplossingen om de vrije doorstroming van rivieren te bevorderen, maar met behoud van veiligheid. Daarom zijn gegevens verzamelt van alle barrières in de Europese rivieren. Die zijn aan de hand van steekproeven weer gecheckt.

Dam, dijk of obstakel

De onderzoekers ontdekten dat het aantal barrières die nu zijn geregistreerd in de Europese database naar schatting slechts 3 procent van het totaal vormen. Op basis van de eerste verkenningen blijkt dat er in de Europese rivieren gemiddeld bijna iedere kilometer een obstakel is. Ook is duidelijk dat niet alleen de rivieren, maar ook de informatie over de barrières volledig gefragmenteerd zijn. Iedere regio gebruikt zijn eigen registratiesysteem. Ook verschillen de benamingen. Wat de één een dam noemt, is voor een ander een dijk. En weer een ander noemt het een obstakel. De cijfers komen nu naar boven, omdat de huidige Europese database tot nu toe werkte met gegevens van barrières van meer dan 10 meter hoogte. De kleintjes bleven onder de radar.

Burger als hulpwetenschapper

De in Groningen gevestigde World Fish Migration Foundation werkt mee aan het project. Directeur Arjan Berkhuysen:  “Een hoop onderzoekers van het project waren geschrokken van het enorme aantal barrières in onze rivieren. Het goede nieuws is gelukkig wel dat je met de nieuwe informatie ook kan werken aan het verbeteren ervan. Zeker in Nederland hebben we inmiddels heel veel goede voorbeelden hoe je het veilig kan houden en toch de doorlaatbaarheid van de rivieren kan verbeteren. ”

Burgers kunnen nu dus helpen door obstakels door te geven via de app Barrier Tracker, die vandaag op de Wereldvismigratiedag wordt gelanceerd. Voor het Nederlandse deel bevat de app vooralsnog alleen de barrières die door de waterschappen zijn geïdentificeerd als plekken waar verbeteringen op termijn nodig zijn. Het project probeert met behulp van de 21 waterschappen ook nog de gegevens van alle andere barrières in te voeren. De gegevens die burgers hebben ingebracht worden dan gebruikt om de kwaliteit van die bestanden te checken.

Help de trekvissen via een app

De app is gratis te downloaden van de google play store & app store.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws