Hoe ontstaat schuim op het strand?

Daniël Mulder

14 april 2020 .

schuim

Bij harde wind in het voorjaar kun je op het strand grote hoeveelheden schuim vinden, vooral als het eb is. Strand- en zeespecialist Hans Adema vertelt hoe het schuim ontstaat.

Je wandelt op het strand, zeewind in je haren. Golven breken op het strand en langs de vloedlijn scharrelen vogels. Ook waaien er allemaal vlokken wit schuim het strand op. Ook al is het een bekend verschijnsel, de vraag is: waar komt het vandaan en wat is het?

schuim

Schuim en schelpen. Foto: Hannie Joziasse

“Veel mensen denken dat het schuim heeft te maken met vervuild zeewater, maar het is een natuurlijk proces”, aldus Hans Adema. “Het zijn restanten van een eencellig organisme, Phaeocystis genaamd. Ze behoren tot de Haptophyta, eencelligen met chlorofyl (bladgroen) en daardoor worden ze tot de algen gerekend.

Bloeiende algen

In het voorjaar is er bij de stijgende temperaturen een massale groei van eencellige algen, algenbloei geheten. Als de eencelligen afsterven worden de eiwitten ervan in en door het zeewater afgebroken en door de wind tot een soort zeepsop opgeklopt. Adema: “Het is vermoedelijk wel zo dat vervuiling van het zeewater met onder meer fosfaten de algenbloei sterk bevordert.”

Meer lezen over het strand

  • In ieder seizoen is iets te vinden op het strand. Schuim in het voorjaar en zeesterren in het najaar. Lees het blog van redacteur Paul Böhre maar eens. Ook vindt hij bijzondere stenen op het strand.
  • De schelpen van de Amerikaanse zwaardschede spoelen massaal aan op de Nederlandse stranden. Dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog: vóór 1980 was deze soort hier nog afwezig.
  • Op het strand is het heerlijk om langs de vloedlijn te slenteren om te zien wat er leeft en aanspoelt. Deze drie  strandgidsen zijn onmisbaar: voor zowel de strandleek als de gevorderde vloedlijnschuimer.
  • Een boomstam vol eendenmosselen langs de vloedlijn. Niet alleen bijzonder fotogeniek, achter de naam schuilt ook een apart verhaal…


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws