De IJsheiligen komen eraan, wat zijn dat eigenlijk?

René Alblas

10 mei 2018 .

De periode van 11 tot en met 13 wordt vaak IJsheiligen genoemd. Wat is het precies en waar komt die naam vandaan?

De periode van IJsheiligen is een keerpunt in het weer. Tot aan 11 mei is er nog een kans op nachtvorst, na 13 mei is die kans op nachtvorst voorbij. Deze volksweerkunde is vooral bedoeld voor boeren, tuinders en mensen die van tuinieren houden. Nachtvorst aan het einde van april of vroeg in mei kan desastreus zijn voor gewassen. Tot de IJsheiligen is voorzichtigheid dus geboden.

Hoewel de kans op nachtvorst na 13 mei inderdaad zeer klein is, is het niet uitgesloten. In 2006, 2008 en 2013 was er in Nederland zelfs in juni nog nachtvorst.

Welke heiligen

De naam IJsheiligen komt van een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Al rond het jaar 1000 was sprake van deze heiligen, het gaat om Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). Omdat 3 een heilig getal is, wordt de 4e heilige (Bonifatius van Tarsus) in Nederland meestal niet meegerekend. Maar sommige landen kennen ook nog een 5e IJsheilige, Sophia van Rome, met 15 mei als naamdag.

foto: Joke Dingelhoff


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws