Portret van een viervlek

René Alblas

25 mei 2018 .

In de nieuwe serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Paulien Bunskoek over haar foto van een viervlek.

Libellen fotograferen in alle vroegte

Het is weer de tijd van het jaar waarin met regelmaat mijn wekker al rond half vier afgaat. De reden dat ik zo vroeg opsta zijn de bedauwde insecten, vooral libellen en vlinders. Ik vind ze prachtig met al die druppels en kleuren en je kan dit alleen vroeg in de ochtend fotograferen als ze nog stil zitten. Het hele dier te fotograferen is mooi, maar ik fotografeer ook graag portretjes of andere details van het dier.

In de afgelopen weken ben ik een paar keer naar het nationaal park Weerribben-Wieden geweest. Hier komen veel verschillende soorten libellen voor, het is een waar libellenparadijs! Het is nog niet altijd makkelijk om ze te vinden zo vroeg, maar meestal lukt het wel.

De viervlek (libellula quadrimaculata) vliegt nu volop. Deze soort is makkelijk te herkennen door het zwarte vlekje halverwege de voorranden van de vleugels (niet op de foto). Hier heb ik er voor gekozen om een portret te maken waarbij ook nog een deel van de vleugelbasis is te zien die zo mooi is bij deze soort.

De foto is gemaakt met een full-frame camera en een 180 mm macrolens. Omdat ik zowel de ogen als de vleugelbasis scherp wilde hebben is deze foto gemaakt met diafragma f/9.0. Om de sluitertijd niet te lang te laten worden om bewegingsonscherpte te voorkomen moest de ISO naar 1600 en werd de sluitertijd 1/40 sec.

Handige tips van Paulien

• Op de site van de vlinderstichting vind je veel informatie over alle soorten libellen, inclusief vliegtijden.

• Libellen komen voor in waterrijke gebieden en helaas zijn daar ook veel muggen en soms ook knutten. Zorg dus voor iets wat je tegen deze beestjes beschermt.

• Voor dit soort portretten kun je het beste een macrolens gebruiken.

 

Meer zien van het werk van Paulien? Kijk hier.

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht