De ganzenlaser blijkt succesvol

René Alblas

28 mei 2018 .

Brengt de ganzenlaser de oplossing voor het ganzenprobleem?

Miljoenen ganzen overwinteren ieder jaar in Nederland. En honderd duizenden ganzen vinden hier een broedplek. Ganzen horen bij Nederland, dat is duidelijk. Maar daar is niet iedereen blij mee.

Veel boeren hebben schade aan hun graslanden als gevolg van de ganzenvisites. En ondanks de schadevergoeding van het Faunafonds hebben de boeren behoefte aan een oplossing voor dit “natuur versus landbouw” conflict. Sinds een paar jaar is er de zogenaamde Agrilaser. Een laserapparaatje dat ganzen schrik aan jaagt waardoor ze op de vlucht slaan. De laserstraal is onschadelijk voor de dieren.

90% Minder ganzen

Onlangs is het ganzenlaser-project onderzocht door (onder andere) Sovon Vogelonderzoek Nederland. De onderzoekers concluderen dat een vaste laser-opstelling over langere tijd, leidt tot een flinke daling van het aantal ganzen op landbouwgrond, vooral in de zomermaanden. Tijdens tests met de Agrilaser apparatuur in Friesland, Noord-Holland en Overijssel bleek ruim 90 procent van de ganzen op te vliegen en twee derde vloog helemaal weg. Ook bleek uit het onderzoek dat er van gewenning geen sprake is. “Vogels ervaren de Agrilaser Autonomic als een fysiek gevaar. Dat spreekt het overlevingsinstinct van de dieren aan, waardoor ze onmiddellijk op de vlucht slaan”, aldus een woordvoerder van het onderzoek.

Gansvriendelijke gebieden

Toch is er ook een “maar” in de conclusie van dit onderzoek. Als de de ganzen op de vlucht slaan moeten er natuurlijk wel voldoende gebieden zijn waar ze wel rustig kunnen rondscharrelen. Het is aan de overheid om in de toekomst meer van dit soort gebieden te ontwikkelen.

Grote Canadese ganzen, Foto: Margreet Frowijn

 

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws