Zo breng je een libel-uitsluiping in beeld

René Alblas

22 juni 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over zijn foto van een uitsluiping.

Een nieuw leven

“Er bestaat voor mij niets mooiers dan met de zon wakker te worden. Dat betekent in deze tijd van het jaar vroeg opstaan. Zo vertrok ik op een mooie mei-ochtend al op tijd naar mijn favoriete natuurgebied De Doort bij Echt (L).Een uitgestrekt gebied met een grote diversiteit aan planten en dieren.

Ik ging speciaal om de libellen te fotograferen. Het ging me vooral om de geboorte -het uitsluipen-  van een libel vast te leggen. Een libel leeft het grootste gedeelte van haar leven onder water als larve. Deze larven vervellen een paar keer voor ze volwassen zijn.
Dan krijgen ze de drang om zich voort te planten. Hiervoor transformeren ze naar een libel.

Eenmaal aan de waterkant gearriveerd,  is het goed opletten want libellen-larven zitten vaak goed verstopt. De eerste larve die ik vond zat zo diep in de vegetatie dat ik besloot om verder te lopen. Mijn geduld wordt beloond want iets verderop zit een larve redelijk vrij.
Na enige tijd te hebben gewacht breekt het huidje van de libel open.

Hoe ben ik te werk gegaan om deze foto te maken:

Ik heb de camera op statief geplaatst en daarna zorgvuldig mijn compositie bepaald.
De instellingen pas ik aan de omstandigheden aan. In dit geval voor diafragma f/6.3 gekozen om de libel helemaal scherp in beeld te krijgen. Ik zorg dat de achtergrond niet storend in beeld komt.

De libel heb ik met een witte paraplu in de schaduw gehouden. Op de achtergrond heb ik juist de zon gebruikt om deze “gouden gloed” te verkrijgen. Ik heb er bewust voor gekozen om dit moment te fotograferen. Hier komen de details van de vleugels erg mooi uit.”

Camera: Canon 70d

Lens: 100mm macro lens

Diafragma: f/ 6.3

Belichtingstijd: 1/125

ISO: 200

Basistips van Constant:

• Zorg dat je het materiaal waarmee je werkt goed kent
• Ga goed voorbereid op pad.
• Gebruik tools als histogram om de belichting te controleren.
• Als je foto’s hebt gemaakt zet dan je camera instellingen altijd terug naar de basis. Zo kom je bij een nieuwe shoot niet voor verrassingen te staan. Er is niets zo vervelend als een uniek moment te moeten missen, vanwege een onbruikbare instelling.
• Zorg goed voor je materiaal. Maak camera, lens, statief en filters regelmatig schoon.
• Neem altijd een reserve accu mee.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht