Probleemparkieten

Paul Bohre

30 juni 2018 .

These are beautiful birds feed on berries and fruits

Als redacteur van Roots maak je van alles mee. Niet alleen midden in de natuur, soms ook thuis of achter je bureau. Dat levert smakelijke verhalen of mooie gedachten op. Redacteur Paul Böhre, vogelaar in hart en nieren, deelt zijn twijfels over de toenemende plaag der parkieten.

 

De halsbandparkiet is in de Randstad inmiddels een overbekende exoot. In Amsterdam en directe omgeving alleen al leven er minstens zesduizend. En er is nog een ietwat groter en zelfs luidruchtiger familielid in opkomst: de grote Alexanderparkiet, waarvan er al zo’n 270 rondvliegen. Ging het in de jaren 90 nog om enkele tientallen ontsnapte halsbandparkieten die de stadsparken in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam sierden, inmiddels leven er in heel Nederland zo’n tienduizend exemplaren. In Vlaanderen groeide het aantal broedparen van 50 in 1974 naar minstens 10.000 in 2017. In Engeland: 8.600 broedparen in 50 jaar tijd.

Halsbandparkieten houden van de stad, maar daar laten ze het niet bij. Ik woon sinds drie jaar in Schoorl en ook daar is de vogel nu neergestreken. Je mag aannemen dat hij de Randstadgrenzen snel in groten getale gaat overschrijden.

Probleemparkieten

De grote Alexanderparkiet is een stuk groter dan de halsbandparkiet, en roept anders. Rauwer, als een reiger. Foto: Paul Böhre

 

Probleemparkieten

Het liefst slapen halsbandparkieten met z’n allen bij elkaar, bij voorkeur in een park. Ze maken niet alleen een immens kabaal, ’s zomers bezetten ze ook nog eens veel nestholen van de boomklever en specht. Soms van vleermuizen. Over de vraag in hoeverre dit schade oplevert voor inheemse vogels debatteren (stads)ecologen en biologen al jarenlang en de meningen blijven verdeeld. De een gelooft niet dat de groene druktemakers gevaar opleveren voor andere soorten, maar juist dat ze een verrijking zijn van de vogelwereld; de ander noemt de halsbandparkiet juist een van de schadelijkste exoten. En wat nu als ze dat inderdaad blijken te zijn? Gaat de halsbandparkiet dan de nijlgans achterna, die in Europa actief bestreden wordt? En wat te doen met de grote Alexanderparkiet? Want ook die neemt rap in aantal toe.

Probleemparkieten

De halsbandparkiet. Je houdt van hem, of haat hem. Foto: iStock

 

Smakelijk hapje

Exoten laten zich niet zomaar verjagen. In 2013 werd de uit Azië afkomstige huiskraai op de lijst van te verwijderen exoten geplaatst en verwijderd uit Hoek van Holland, waar slechts enkele tientallen vogels leefden. Het was nog enorme klus om de ruiming van zo’n kleine groep uit te voeren – laat staan als zou worden besloten tienduizenden halsbandparkieten te ruimen. Nou ja, in elk geval heeft de slechtvalk al ontdekt dat halsbandparkieten een smakelijk hapje zijn. Wie weet regelt de natuur het probleem zelf wel.

 

Lees hier meer over de problematiek van exoten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels