Een eendagsvlieg leeft één dag: broodjeaapverhaal?

Daniël Mulder

6 juli 2021 .

eendagsvlieg

Maakt één zwaluw zomer? Leggen spinnen eitjes onder je huid? En kunnen vleermuizen verstrikt raken in je haar? Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: leeft een eendagsvlieg werkelijk maar één dag?

Roy Kleukers van EIS Nederland vertelt dat eendagsvliegen (ook wel haften genoemd) het grootste deel van hun leven als larve in het water leven, meestal ongeveer één jaar.

eendagsvlieg

Portret van een haft, ook wel eendagsvlieg genoemd. Foto: Theo Bosboom

“Het leven van de volwassen eendagsvliegen staat volledig in het teken van de voortplanting. Ze nemen dan ook geen voedsel meer op. Sterker nog, ze hebben niet eens een functionele mond. De vrouwtjes van sommige soorten kunnen bovendien niet eens eieren leggen: ze laten zich na bevruchting stervend op het water vallen en zijn als het ware een ei-pakket op zichzelf.”

Afhankelijk van de soort leven volwassen eendagsvliegen enkele uren tot hooguit twee weken. Kleukers: “Dus ja, er zijn soorten die als volwassen dier minder dan 24 uur leven, waaronder de in Nederland veel voorkomende ‘slijkhaften’.”

Hoe herken je de eendagsvlieg?

In Nederland zijn ongeveer zestig soorten eendagsvliegen bekend. In mei heb je de meeste kans om zwermende eendagsvliegen te zien, maar je ziet ze ook tussen maart en september.
Om eendagsvliegen te vinden is het noodzakelijk dat je weet waar je op moet letten. Je ziet ze het gemakkelijkst als ze op hun typische verticale manier zwermen of opstijgen uit het water. Er zijn echter ook andere insecten die datzelfde doen. In tegenstelling tot de vele dansmuggen en langpootmuggen vallen eendagsvliegen op door hun lange staartdraden, hangen ze diagonaal in de lucht en zijn ze vaak veel groter dan de meeste vliegen en muggen.

eendagsvlieg

Foto: Wikipedia

Meer broodjeaapverhalen

Extra dik zomernummer van Roots

In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je nog veel meer leuke natuurvragen. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt (binnen NL) geen verzendkosten.”

Foto bovenaan: Wikipedia


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog