Hollandse woestijnen: de mooiste zandverstuivingen

Daniël Mulder

12 juli 2018 .

zandverstuiving

Op steeds meer plekken in de Nederlandse natuur mag het zand weer stuiven. Dit maakt het landschap dynamischer en geeft bijzondere planten en dieren een kans om terug te keren, zoals de felgekleurde zandhagedis, de zandloopkever en de vurig rode lentevuurspin. Roots selecteerde voor het julinummer de vijf mooiste zandverstuivingen van Nederland. Eentje geven we alvast cadeau: zandverstuing het Hulshorsterzand.

zandverstuiving

De heide bloeit op zandverstuiving het Hulshorsterzand. Foto: Daniël Mulder

Het Hulshorsterzand

De zandverstuiving op het Hulshorsterzand is tussen 2012 en 2016 flink op de schop gegaan omdat het kale zand dichtgroeide en de heide veranderde in bos. Ongeveer één vierkante kilometer is hersteld en stuift weer. Natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Er scharrelen weer volop soorten loopkevers en ook de grote oorwurm wordt er weer vaak gezien. Ook voor de kinderen valt er heel wat te genieten. Die hollen de hele middag heen en weer, de ouders turen in de schaduw van een vliegden naar de wolken of fotograferen een zandspinnetje. Check ook even Monument de Souvenir, dat midden op de zandvlakte staat. Neem kleingeld mee want in deze ‘gedenknaald’ kun je een muntje van 5 of 10 eurocent gooien. Een wals maakt er een amulet van met een mooie spreuk.

Waar: vanaf de parkeerplaats aan de Hierderweg in Hulshorst wandel je in vijf minuten naar het stuifzandgebied. Door het gebied loopt ook een Roots-wandeling (rootsmagazine.nl/roots-routes).

Bijzondere soorten: nachtzwaluw en roodborsttapuit.

Zelf verkennen: Roots heeft een mooie wandeling uitgezet in dit gebied.

Buntgras en dopheide. Foto: Daniël Mulder

Hoe werkt een zandverstuiving eigenlijk?

Het actieve stuifzand in Nederland wordt altijd bedreigd door bos. Doe je niets dan neemt bos langzaam de plek in van het kale zand. “Een belangrijke oorzaak is de neerslag van stikstof, waardoor algen en buntgras het zand snel vastleggen”, legt Michel Riksen van de Wageningen Universiteit uit.

Maar hoe werkt dat kat-en-muis-spel tussen stuifzand en bos eigenlijk? Op plekken waar de wind niet zo machtig is hechten algen zich aan het zand via het slijm aan hun celwanden, het veroorzaakt een lichtgroene waas over het zand. “Daarna komen buntgras en ruig haarmos”, aldus Riksen. “Wanneer dat stadium is bereikt en de bodem voor meer dan 30 procent is bedekt, treedt er weinig verstuiving meer op.” Vervolgens vestigen zich korstmossen. Dan volgen heide en vliegdennen, het eindstadium is bos.

Bestel Roots online

Het complete overzicht met de vijf mooiste zandverstuivingen vind je in het julinummer van Roots. Je bestelt deze snel en makkelijk online.

Foto header: Melchert Meijer zu Schlochtern


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie