De rups van de Sint-jacobsvlinder, een zebra in de duinen

René Alblas

1 augustus 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Paulien Bunskoek over haar foto van een rups van een Sint-jacobsvlinder die ze maakte op Texel.

Een paar weken geleden was ik een paar daagjes op Texel. Tijdens een wandeling door de duinen kwam ik heel veel zebrarupsen tegen. Dit zijn de rupsen van de Sint-jacobsvlinder en ze zitten meestal op jacobskruiskruid. Eén rups had besloten om op een ander bloemetje te gaan zitten. Wat mij betreft een veel mooier bloemetje en het stond tussen een paar grasjes. Het was midden op de dag met vrij hard licht. Dus een uitdaging! Maar ik heb dit licht toch kunnen gebruiken om mooie zachte, high key foto’s te maken.

Zo heb ik altijd een wit parapluutje bij me, waarmee ik mijn onderwerp in de schaduw kan zetten. Op die manier komen de kleuren veel beter uit. De achtergrond blijft in de zon waardoor deze dus veel lichter is dan het onderwerp. In dit geval is de achtergrond zelfs vrijwel wit geworden. Ik vind dat persoonlijk wel erg mooi. Om te zorgen dat het paarse bloemetje, de rups en de grasjes wel goed belicht werden heb ik 3 stops overbelicht en achteraf de rups in de nabewerking zelfs nog iets opgelicht.

Technische gegevens

De foto is gemaakt met een full-frame camera met een 100 millimeter macrolens. Diafragma f/2.8, sluitertijd 1/800 (met dus 3 stops overbelicht), ISO 200

Tips

• Een wit parapluutje is erg handig voor macrofotografie, vooral bij hard zonlicht.

• Ik gebruik meestal een statief maar als ik heel dicht bij de grond moet werken gebruik ik liever een rijstzak, zo ook bij deze foto.

• Mijn full-frame camera heeft geen kantelbaar scherm en als je op de grond werkt kan het erg lastig zijn om door de zoeker te kijken of op het scherm. Ik gebruik in dat geval een hoekzoeker.

Kijk hier voor meer foto’s van Paulien.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht