Hoe hamstert de hamster?

René Alblas

21 augustus 2018 .

Pakken wat je pakken kunt en bewaren wat je hebt: in de nazomer begint de hamster al met het hamsteren van voedselvoorraden voor de komende winter.

Hij woont in het zuidelijkste puntje van Nederland: de hamster. De Limburgers hebben een speciale naam voor dit diertje bedacht, de korenwolf. Het diertje leeft vooral in graslanden op steppen en in akkers. Hij heeft een voorkeur voor lössgrond en die vindt je in Zuid Limburg, Vlaams Brabant en Belgisch Limburg. En in een strook land die via Oost-Europa reikt tot aan China.

Winterslaap

De hamster houdt een winterslaap van oktober tot april. Maar in deze tijd heeft hij wel eten nodig. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur tot net boven het vriespunt. Als de temperatuur nog verder zakt, ontwaakt de hamster en wordt het tijd om iets te gaan eten. Daarvoor gebruikt hij zijn wintervoorraad.

De wintervoorraad bestaat voornamelijk uit rijpe zaden. Om dat bij elkaar te krijgen stopt hij z’n wangzakken vol op de graanakkers en brengt de zaden naar een speciale voorraadkamer in de burcht onder de grond. Daar leegt hij de wangzakken met z’n voorpoten.  Zo kunnen flinke voorraden ontstaan. Er is ooit een hamsterhol gevonden met 60 kilo graan en noten erin.

Handige wangzakken

Die wangzakken zijn trouwens heel handig, niet alleen voor het hamsteren. Het dier kan ze namelijk opblazen en zo blijft hij beter drijven als hij gaat zwemmen.

Foto: Edwin Giesbers

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws