Zo fotografeer je een parelmoervlinder

René Alblas

29 augustus 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bjorn van Lieshout over zijn foto van een parelmoervlinder.

“Natuurfotografie is een geweldige hobby. Je beleeft bijzondere natuurmomenten en je geniet van de rust. Het is ook leuk om dit met iemand te kunnen delen. Zo vertrok ik enkele weken geleden samen met collega-fotograaf Jowan Iven naar de Eifel om vlinders te fotograferen.

Een goed begin

Het was de vraag of er wel vlinders zouden zitten. De droogte had immers ieder grasveld veranderd in een hooiland en alle bloemen zouden ondertussen wel verwelkt zijn.

Dat laatste bleek gelukkig niet waar. Natuurlijk had de droogte ook hier zijn sporen nagelaten, maar niet zo erg als in Nederland.  Al snel vonden we de eerste vlinders die aan de bloemen en grassprieten hingen te wachten op de eerste zonnestralen.

Het was heerlijk om daar ’s ochtends te fotograferen. We zagen veel mooie vlindersoorten die je in Nederland niet of nauwelijks kunt vinden. Maar al snel ging de temperatuur omhoog en vlogen de vlinders de zon achterna. Vanaf dat moment wordt het fotograferen van vlinders steeds lastiger. Het licht wordt harder en de vlinders zitten bijna niet meer stil.

Aanpassen

Als de omstandigheden veranderen moet je de camera-instellingen en zelfs je manier van fotograferen aanpassen. Je kunt niet langer op je gemak het diafragma, of de compositie veranderen. Je moet reageren op iedere kans die je krijgt. Dit betekent ook dat je vooraf de instellingen van je camera al ongeveer goed moet hebben staan, er is geen tijd om een proeffoto te maken en daarna bij te sturen.

Ik had de camera ingesteld op diafragmaprioriteit, want het was erg zonnig, er was dus voldoende licht en ik hoefde me geen zorgen te maken over bewegingsonscherpte. Het ingestelde diafragma was f/8, waarbij ik een mooie scherptediepte heb. Maar iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Denk daarbij aan het aanwezige licht, de wind, je onderwerp en persoonlijke voorkeuren. Als je regelmatig op pad gaat, leer je vanzelf welke instellingen je het liefst gebruikt onder verschillende omstandigheden.

Over de foto

We hadden al enkele keren geprobeerd om parelmoervlinders te fotograferen, maar ze waren zo onrustig dat het ons nog niet was gelukt om ze vast te leggen. Toen we langs een groepje distels liepen had ik echter geluk. Een grote parelmoervlinder ging op de bloem zitten om de nectar te drinken. Hij draaide enkele rondjes boven op de bloem en vloog er toen weer vandoor. Het was nog geen minuut en hij heeft geen seconde stil gezeten, maar omdat ik vooraf de instellingen al goed had staan hoefde ik alleen maar scherp te stellen en af te drukken.

Toen ik achteraf de foto’s bekeek op mijn LCD-scherm maakte mijn hart een sprongetje. Ik had hem! De foto was scherp en de achtergrond was mooier dan ik had durven dromen. Natuurlijk was de foto nog beter geweest als ik de camera had gekanteld in de portretstand, want dan had de distelbloem in zijn geheel op de foto gestaan. Desondanks ben ik erg blij met de foto van deze prachtige vlindersoort.

Techniek

Diafragma f/8 en ISO 400. Omdat ik fotografeerde met tegenlicht heb ik de belichtingscompensatie snel ingesteld op 1,3 stops overbelichting. Sluitertijd:1/200 sec.”

Tips van Bjorn

  • Ga eens op stap met een andere natuurfotograaf. Het is niet alleen gezellig, maar ook heel erg leerzaam. Iedereen heeft een andere kijk op een onderwerp. Het is verbazingwekkend om te zien hoe twee fotografen hetzelfde onderwerp kunnen fotograferen en toch thuis komen met twee compleet verschillende foto’s.
  • Het mooiste licht heb je rond zonsopkomst en zonsondergang, dat wil echter niet zeggen dat je rond het middaguur geen mooie foto’s kan maken.
  • Af en toe moet je een beetje geluk hebben, maar als je niet doorzet zal je het geluk zeker niet afdwingen.

Wil je meer foto’s zien die Bjorn heeft gemaakt in de Eifel? Kijk dan op zijn Facebookpagina.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht