Draaihals: vreemde eend in de bijt

Paul Bohre

31 augustus 2023 .

Poland,spring.Wryneck sitting on the tree trunk and very well is masking.

September is misschien wel de beste maand om de anders zo schuwe draaihals te zien. Een soort specht, maar wel een vreemde eend in de bijt, ze gedragen zich namelijk heel anders dan de andere spechten. Juist nu trekken de Scandinavische vogels door. Deze week worden ze opvallend veel gezien en sommigen laten zich met wat geduld mooi bekijken.

De draaihals nestelt in boomholten, met een voorkeur voor berken. Broeden doen ze in mei-juni. Ze leggen één tot twee broedsels per jaar met tussen de 7-12 eieren. Broedduur: 11-14 dagen. Soms gebruiken ze hiervoor nestholten van andere spechten en ook nestkasten. De jongen zitten 20-25 dagen op het nest voor ze uitvliegen.

Draaihals
De draaihals wordt regelmatig gevangen op ringstations. Foto: Lars Buckx

Zeldzame broedvogel

In Nederland is hij tegenwoordig een zeldzame broedvogel, en zijn ze bovendien bijzonder schuw. Ze arriveren vanaf half april-begin mei. Tot in mei zijn ook overal in Nederland doortrekkers (zeldzaam) waar te nemen die richting Scandinavië. Ze trekken ’s nachts. In de uitgestrekte bossen van Scandinavië komt hij nog wel veel voor. Vanaf eind augustus tot ver in oktober trekken deze vogels weer door ons land naar hun overwinteringsgebieden in Midden-Afrika, ten zuiden van de Sahara. Dan maak je de beste kans om deze bijzondere vogel te zien, vooral langs de kust.

Draaihals
Het verenkleed van de draaihals heeft veel weg van boomschors. Foto: iStock

Draaihals eet vooral mieren

De draaihals behoort tot de spechten, maar is een vreemde eend in de bijt. Hij klimt juist niet langs boomstammen, maar leeft voornamelijk op de grond, omdat hij graag mieren eet. Bovendien ziet hij eruit als een stuk boomschors. Dit geeft deze vogel een perfecte camouflage: bij gevaar kruipt hij dicht tegen een boomtak aan of drukt hij zich plat op de grond, waarbij hij zijn kop steeds heen en draait. Ze eten vooral mieren, vooral zwarte wegmieren en hun poppen zijn favoriet. Ze zoeken ze in bomen en op de grond, met hun lange kleverige tong.

  • De draaihals dankt zijn naam aan de flexibele hals, die in vreemde kronkels gedraaid kan worden. Zie dit filmpje.
  • Op Waarneming.nl kun je zien waar draaihalzen gezien zijn de laatste dagen.
  • Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine, met superleuke informatie voor zowel de beginnende als gevorderde vogelaar. Of ga een keer mee met een Roots vogelreis- of weekend.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels