Een zonneharp in het bos fotograferen

René Alblas

26 september 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over het fotograferen van een zonneharp.

“Het bos is het hele jaar door interessant om te fotograferen. Maar het licht is daarbij wel een uitdaging. Fel zonlicht kan voor harde schaduwen zorgen en dat maakt het fotograferen er niet makkelijker op.
Je kunt in het bos bijna elke lens gebruiken. Tele, groothoek, baby lens en macro geven elk weer hun eigen sfeerbeeld en eindresultaat. Het is dus een aanrader om met een gevulde fototas richting het bos te vertrekken.
Mijn favoriete seizoen om in het bos te fotograferen is de herfst. Ik neem in dit seizoen altijd een macrolens en een telelens mee. Naast het statief dat ik altijd bij me heb.

In de herfst zijn er dagen waarop het temperatuurverschil tussen dag en nacht groot is. Dit kan voor mistvorming zorgen. Zo kunnen er in het bos op een koude vochtige ochtend, met een doorbrekende zon, mooie nevelstralen ontstaan. De zogenaamde zonneharpen. Als het de dag ervoor veel geregend heeft, is de kans op zonneharpen groter.

Deze morgen was het prachtig weer. Ik liet de geuren van het bos op me inwerken toen ik aan mijn wandeling begon. De kou van de nacht zat nog in lucht.  Omdat het de dag ervoor flink had geregend, had ik goede hoop dat zich zonneharpen zouden vormen.
En ik kreeg waar ik op hoopte! Een zee van licht straalde voor me door het bladerdek. Het leek wel of het bos in het spotlight werd gezet. Het had iets magisch! Ik heb toen mijn standpunt zo gekozen dat de stralen het hoofdonderwerp werden in mijn compositie.
In de voorgrond heb ik gebruikt gemaakt van het bladerdek om een natuurlijk kader te vormen.”

Techniek

Canon 350d camera, Canon 17-85 millimeter zoomlens, diafragma f/10, sluitertijd 1/15 en ISO 400. De foto is vanaf statief gemaakt.

Tips van Constant:

• Houd de weersvoorpelling goed in de gaten. Dan weet je wanneer de meeste kans is op zonneharpen.

• Verken het gebied van tevoren. Maak alvast een wandeling in het bos en let daarbij op lijnen, structuren en composities.  En bedenk waar een mooi bladerdek is, zodat zonneharpen gevormd kunnen worden. Op deze manier kun je snel reageren als een dergelijke situatie/gelegenheid zich voor doet.

• Gebruik een statief bij het fotograferen onder omstandigheden met weinig licht.

• Ga creatief om met je witbalans

• Leer je camera goed kennen want soms moet je snel reageren.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws