Het ideale jaargetijde om te fotograferen

René Alblas

17 oktober 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Paulien Bunskoek over haar foto van een herfstvennetje.

 

Subtiele herfst

Overdag lijkt het nog steeds zomer, maar in de ochtend merk je toch dat er een ander jaargetijde aankomt. Ik hou erg van die koude, stille herfstochtenden. De lucht is fris, vaak is het windstil en er is nevel en dauw. Langzaam begint de wereld te verkleuren. Groen wordt vervangen door geel, oranje en rood. En als het dan zo windstil is en je bent bij een klein vennetje of meertje dan verandert dat in een spiegel en ontstaan er prachtige reflecties. Zo perfect dat je niet meer weet wat onder of boven is.

Storende elementen

In een vennetje is vaak meer vegetatie dus het is soms best even zoeken om een strak beeld te krijgen zonder andere storende elementen. Om een deel te isoleren heb ik een telelens gebruikt. Ik wilde de subtiele herfstkleuren goed uit laten komen, dus ik heb hier flink overbelicht, wel bijna 3 stops. Als ik dit niet had gedaan waren de plantjes te donker geworden. Omdat het plantje rechts verder naar achteren staat dan de linker drie plantjes moest het diafragma naar f/13 om voldoende scherptediepte te krijgen. Ik heb vanaf een statief gefotografeerd. Ik vind dat prettiger, het geeft me rust om een mooie compositie te vinden en bij een sluitertijd van 1/6 sec moet het ook wel. In de nabewerking heb ik de foto nog iets gecropt en de kleuren nog wat opgehaald.

De foto is gemaakt met een full frame camera met een 70-300 millimeter telelens op 300 mm. ISO 200, f/13, 1/6 sec, 2 2/3 stops overbelicht.

Tips van Paulien

• Het kan al flink koud zijn in de ochtend, ik kan handschoenen, warme kleding inclusief muts zeker aanraden voor de koukleumen onder ons!

• Vergeet niet je telelens mee te nemen bij het fotograferen van landschappen. Je kan er prachtige mini-landschapjes mee fotograferen en als er een mooi plantje in het water staat hoef je geen natte voeten te krijgen.

• Wanneer het echt volledig windstil is, heb je geen last van bewegingsonscherpte (als je camera op statief staat), maak daar gebruik van! De sluitertijd kan dus best wat langer zijn, de ISO kan gewoon laag blijven om zo het optimale uit je foto te halen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht