Twee goede redenen om naar de Franse Camargue te gaan

René Alblas

22 oktober 2018 .

Je kent de Franse Camargue waarschijnlijk wel van de flamingo’s die daar leven. Deze fraaie roze vogels zijn zeer fotogeniek. De Franse fotograaf Thierry Vezon laat zien dat in de Camargue niet alleen de flamingo’s roze zijn.

Het gaat goed met de flamingo in de Franse Camargue. Leefden er in 1980 nog zo’n 25.000 exemplaren van de roze vogels in dit moerasgebied langs de Middellandse Zee, nu wordt hun aantal op 60.000 geschat. Door het aanleggen van flamingovriendelijke zones in de zoutmeren van de Camargue en door het stoppen van de jacht op deze dieren (althans in Frankrijk) nestelt de roze vogel sinds 1970 massaal in Zuid-Frankrijk. Zo kleurt het gebied elk jaar een beetje meer roze.

De Zuid-Franse fotograaf Thierry Vezon beschouwt de Camargue als zijn achtertuin. Met zijn voorliefde voor poëtische en abstraherende beelden is dit moeras in de Rhônedelta voor hem een ideaal werkterrein. “De flamingo’s blijven me fascineren”, vertelt hij. “Hun getetter tijdens de baltsperiode en hun paringsdansen, daar kan ik uren naar luisteren en kijken. De flamingo’s zijn hier het hele jaar. Maar in januari en februari zijn ze het mooist om te fotograferen. De roze kleur is dan het meest intens, in de zomer verbleken de veren vaak een beetje.”

Zon, zout en bacteriën

Maar er is meer roze in de Camargue. En dan juist in de zomer. Dan krijgen de zoutmeren hier een mooie roze tint. “Bij de eerste aanblik zou je kunnen denken aan chemische middelen of ernstig verontreinigd water,” zegt de fotograaf, “maar het is een heel natuurlijk verschijnsel. Elke zomer zorgt de zon ervoor dat de zoutconcentratie in de zoutmeren stijgt en tegelijkertijd ontwikkelt de Dunaliella salina zich, een roze micro-alg. En zo ontstaat een roze tint in het water. Dat is overigens niet één vaste kleur, het kan knalroze zijn maar ook meer donkerroze of bijna paars.”

 

Hoewel duizenden toeristen jaarlijks de flamingo’s van de Camargue bezoeken, is het fenomeen van de roze meren niet alom bekend. “De roze-kleurende zoutmeren van Aigues-mortes en Giraud zijn in handen van de zoutindustrie”, zegt Vezon. “Het is vrij lastig om er in de buurt te komen, maar met speciale toestemming en met behulp van luchtfotografie heb ik de roze schoonheid toch in beeld kunnen brengen.”

Meer zien

Meer over deze bijzondere roze meren en de prachtige foto’s die Thierry hiervan maakte, is gepubliceerd in Roots november 2018. Dit nummer is helaas niet meer te bestellen. Kijk voor het boek van Thierry Vezon op zijn site.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws