Recensie Terra insecta: wonderlijke wezentjes die soms een zombie zijn

Daniël Mulder

18 november 2018 .

Terra insecta

Van zombie-insecten tot vlinders met een oor op hun roltong: de Noorse bioloog Anne Sverdrup-Thygeson laat in Terra insecta via beeldende zinnen zien hoe fascinerend insecten zijn.

Bioloog Edward O. Wilson, bekend van de mieren, schreef het al: ‘De waarheid is dat we insecten nodig hebben, maar zij ons niet.’ Aangezien dat besef nog lang geen gemeengoed is, is het goed dat Anne Sverdrup-Thygeson in Terra insecta een moedige poging doet het belang van insecten duidelijk te maken, want ze zijn de ‘levensverzekering voor onze kinderen en kleinkinderen’.

Terra insecta

Springstaart. Foto: Marc Brouwer

Vrees niet, het is geen somber boek. De Noorse bioloog zet juist in op de verwondering en de vaak bizarre levens en vaardigheden van insecten. Een vlinder met een oor op zijn roltong, kevers die met hun kop tegen de muur beuken om een partner te vinden of cicaden die 17 jaar oud worden en 16 jaar van hun leven onder de grond leven, je vraagt je af wat daar te vinden is in de duisternis.

Terra insectaKakkerlakwesp

Sverdrup-Thygeson zou van dit boek ook eenvoudig een kinderboekenversie kunnen maken, want haar zinnen zijn wervelend én zeer toegankelijk geschreven, en de levens van de insecten die ze beschrijft zijn stuk voor stuk fascinerend.

Gruwelijk is het soms ook. Neem de kakkerlakwesp die een dosis zenuwgif in het brein spuit van een kakkerlak. Die verandert daardoor in een soort zombie, die alleen beweegt op commando. De kakkerlakwesp neemt de controle over en stuurt zijn prooi de juiste kant op door in de voelsprieten van de kakkerlak te bijten. Het horrorachtige slot is te mooi en te bizar om hier weg te geven.

Terra insecta, Anne Sverdrup-Thygeson, De Bezige Bij, € 19,99.

 

Foto header: Roelof de Hoog


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken