Vier handige tips om je rugzak te onderhouden

René Alblas

29 november 2018 .

Voor veel wandelaars is de rugzak het beste maatje. Of je nou een zondagmiddag-wandelaar bent of een echte backpacker, iedereen gebruikt een rugzak. Je hebt er waarschijnlijk een flinke duit voor betaald, dus het zou fijn zijn als hij ook lang mee gaat. Hoe zorg je ervoor dat je rugzak nog jaren mee op reis kan?

Sneeuw, regen, wind, zon, modder, rotsen en niet te vergeten: heel veel zweet. Onze rugzakken krijgen flink wat te verduren. Maar met een beetje goede verzorging gaat hij jaren mee. We geven vier handige onderhoudstips uit Wandelmagazine.

Stop hem nooit in de wasmachine

Een wasmachine gebruikt zoveel geweld, dat is nooit goed voor je rugzak, zelfs niet als je hem wast op een programma voor kwetsbaar textiel. In de wasmachine gaan verlijmde onderdelen namelijk kapot, de coating in het textiel van de rugzak kan beschadigd worden en de heftige bewegingen in de trommel zijn slecht voor voorgevormde onderdelen zoals rugpanden, heupbanden en hengsels.

Droog vuil weghalen

Modder en stof kun je het beste laten drogen en er later met een zachte borstel afwrijven. Gebruik liever niet meteen een grote plens water. Met een vochtige doek kan je iets hardnekkiger vuil wegpoetsen. Oude tandenborstels zijn ideaal om vuil uit de ritsen en naden te borstelen. Nog een tip: schud je rugzak ook even goed uit. Je staat ervan te kijken hoeveel stof er uit komt!

Rustig laten drogen

Leg je gewassen rugzak nooit op de verwarming of in de felle zon, maar laat hem zo ‘natuurlijk’ mogelijk drogen. Hang ’m daarbij op z’n kop, zodat vocht er goed uit kan lekken. Geef je tas echt de tijd om helemaal droog te worden, zodat er geen vocht achterblijft in bijvoorbeeld de gepolsterde delen in heup- en schouderriemen en in het rugpand.

Je rugzak opbergen

Je rugzak is weer fris en schoon, en nu? De tas op een goede manier bewaren is net zo belangrijk voor de levensduur ervan als een goede schoonmaak. Bewaar hem op een droge, koele en donkere plek, waar geen schade kan ontstaan door vocht, zonlicht en erger: schimmel. Zorg er ook voor dat er geen grote gewichten op of tegen je rugzak leunen. Een voorgevormd rugpand kan daardoor aardig uit vorm raken. En nog een laatste tip voor de baasjes van huisdieren: hou je tas ook buiten bereik van je huisdier. Sommige huisdieren reageren op ‘vreemd’ ruikende rugzakken door er zelf een geurvlag op af te zetten. Kun je weer opnieuw beginnen met schoonmaken.

Wanneer je deze tips opvolgt heb jij nog jaren plezier van je rugzak! Wil je nog meer handige wandeltips voor in het binnen- en buitenland? Het tijdschrift Wandelmagazine verschijnt 4 keer per jaar bij je thuis op de mat en je hebt al een abonnement vanaf €16,95!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws