Operatie Toekan onderschept apen, slangen, ivoor en 75.000 cactussen

Daniël Mulder

18 december 2018 .

illegale handel planten en dieren

Zes levende driestreepboa’s in de post en zo’n 75.000 gekweekte cactussen in de haven van Rotterdam; het is een greep uit de vondsten die Operatie Toekan, een grote opsporingsactie tegen illegale handel in beschermde planten en dieren, heeft opgeleverd.

illegale handel beschermde planten en dieren

Toekan. Foto: Pixabay

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) presenteerde maandag de resultaten van de opsporingsacties die tussen 1 september en 18 november zijn gehouden op onder meer luchthaven Schiphol, in de haven van Rotterdam, bij particulieren thuis en op beurzen. Behalve LNV was er een keur aan andere overheidsinstanties betrokken bij Operatie Toekan.

Dierenhandel: 7 kilo ivoor en apen gevonden

Bij 217 opsporingszaken zijn producten in beslag genomen. Zo werden in de haven van Rotterdam zo’n 75.000 gekweekte cactussen gevonden. En in de post werden zes levende driestreepboa’s en twee dode toekans onderschept. Bij particulieren thuis werden een penseelaap en een kapucijneraap in beslag genomen. Op Bonaire werd bij toeristen koraal aangetroffen die ze mee naar huis wilden nemen. Ook is een flinke hoeveelheid wandpanelen van beschermd hout in beslag genomen. De verkoopwaarde van het hout bedroeg circa € 200.000 euro.

Tijdens Operatie Toekan is op een beurs ook 7 kilo ivoor ingenomen. Om de illegale ivoorhandel in Nederland verder in te perken komen er in 2019 nieuwe maatregelen. Bijvoorbeeld een nationaal verkoopverbod op ruw ivoor, bijvoorbeeldslagtanden. Daarnaast worden inleverpunten ingesteld voor ivoor en andere wildlife-producten, zoals reptielenleer.

Illegale handel planten en dieren

De opsporingsactie is uitgevoerd vanwege het CITES-verdrag, dat staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Ruim 180 landen hebben daarin afspraken gemaakt over het internationaal verhandelen van beschermde planten en dieren. Het doel is om de handel in bedreigde soorten te reguleren en indien nodig te verbieden. Het ministerie van LNV geeft aan dat er  komende jaren vergelijkbare acties komen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws