Hoe weet je of een bes giftig is?

Daniël Mulder

4 januari 2021 .

giftige bessen

First snow covered rowanberry. Winter scene in the forest.

De felgekleurde bessen van bijvoorbeeld Gelderse roos zijn voor kinderen aanlokkelijk om op te eten. Maar de bessen van deze plant, en van sommige andere planten, zijn giftig. Daarom is het goed te weten wat er in de tuin groeit. Roots vraagt zich af: kun je aan de kleur zien of een bes eetbaar is of niet?

giftig

Foto: iStock

Zijn de prachtige rode bessen van de Gelderse roos te eten, en die oranje van de duindoorn? En zijn alle zwarte bessen giftig? Helaas, of een bes eetbaar is of giftig kun je niet zien aan de kleur. Rood, geel, blauw of zwart, er zijn eetbare en niet eetbare exemplaren. Wat eetbaar is en wat niet werd vroeger door mensen doorverteld, maar die kennis is grotendeels verdampt. In een plantengids staat vaak wel aangegeven of een bes giftig is of niet.

Roots 2020-12Heb jij het  sfeervolle winternummer van Roots al gelezen? Bij deze extra dikke editie ontvang je ook de Roots Jaarkalender 2021 t.w.v. € 4,99. Bestel snel online: je betaalt bij bestelling van dit pakket géén verzendkosten!

Vogels en giftige bessen

Toch hoef je niet al te angstig te doen over giftige bessen. Wanneer je per ongeluk één enkel besje eet, is het gevaar op klachten klein. Maar jonge kinderen willen wel eens meer eten, omdat ze – mede door de aantrekkelijke kleuren – denken dat de bessen snoepjes zijn.
De bessen van de Gelderse roos – die in de winter wel door pestvogels en lijsters worden gegeten – kun je overigens beter laten hangen. Nu vraag je je wellicht af waarom vogels vaak wel giftige bessen kunnen eten en mensen niet? Dat zit zo: het gif van een bes zit vaak verborgen in de pit, niet in het vruchtvlees. In tegenstelling tot mensen verteren vogels de pit niet en poepen die weer uit.

Meer giftige verhalen

  • Leven er ook giftige vissen in Nederland?
  • Hoewel er in de Lage Landen geen cobra’s, krokodillen of gifspinnen rondlopen, zijn er toch een aantal zaken waar je op moet letten, omdat ze flink gevaarlijk kunnen zijn.

Foto header: Francois Bouve


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws