De resultaten van de Eindejaars Plantenjacht

René Alblas

7 januari 2019 .

Van 25 december tot 3 januari werd de Eindejaars Plantenjacht georganiseerd. Dit tel-evenement werd voor de vijfde keer georganiseerd door FLORON en Tuintelling.nl. Iedere plantenliefhebber kon tijdens de Plantenjacht een uur lang op jacht gaan naar bloeiende planten in zijn of haar omgeving. 

Tijdens de laatste Eindejaars Plantenjacht vonden de deelnemers gemiddeld 16 bloeiende plantensoorten per telling. Er was dit jaar een opvallend verschil met de vorige edities. Zo werden er geen sneeuwklokjes en voorjaarsbloeiers waargenomen.

Weersinvloeden

Omdat de plantenjacht al vijf jaar georganiseerd wordt, zijn de invloeden van het weer op de plantengroei goed duidelijk waar te nemen. Het ijkpunt is december 2015: deze maand was geheel vorstvrij en de warmste decembermaand ooit gemeten.  De gemiddelde temperatuur was die maand 9,5 graden. Tijdens de laatste plantenjacht was de gemiddelde temperatuur  5,3 graden.  In de week voorafgaand aan de recente Plantenjacht had het zes dagen licht gevroren. Daardoor zijn in die periode veel bloeiende planten verloren gegaan.

Deze soorten werden het meest waargenomen tijdens de 2018/2019 editie:

1. Madeliefje, 869 meldingen
2. Straatgras, 839 meldingen
3. Vogelmuur, 808 meldingen
4. Klein kruiskruid, 807 meldingen
5. Herderstasje, 792 meldingen
6. Paarse dovenetel, 712 meldingen
7. Duizendblad, 670 meldingen
8. Paardenbloem, 662 meldingen
9. Kropaar, 524 meldingen
10.Gewone melkdistel, 492 meldingen

Eindejaars plantenjacht

De winnaar, het madeliefje, schrikt niet van een beetje vorst. Foto: Iris Waanders

Jaarrond

In de top 10 van de meest gevonden winterbloeiers staan wederom de soorten die het grootste deel van het jaar of zelfs jaarrond bloeien. Tijdens milde winters of op zonnige en windluwe plekken zijn deze soorten in staat hun najaarsbloei te rekken.

Van alle tellingen leverde de 2015/2016 telling de meeste planten op. Maar de editie van 2018/2019 scoorde ook goed, daarom staat deze telling op de tweede plaats.

Andere jaren werden ook diverse voorjaarsbloeiers (zoals sneeuwklokjes) waargenomen. Dat was dit jaar niet het geval. Omdat het in het zuiden en het westen van het land iets warmer was in december, werden hier de meeste soorten gevonden.

Nummer 6 en nummer 8, de paarse dovenetel en de paardenbloem. Foto: Annie van Deursen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws