Op zoek naar de eerste libel

René Alblas

13 maart 2019 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over het fotograferen van een vroege libel.

“Nu de lente weer voor de deur staat komen ook de dieren weer uit hun winterslaap. De temperatuur stijgt en ook de watertemperatuur gaat omhoog. Deze verandering heeft invloed op het leven onder water. Je realiseert je misschien niet wat voor een grote verscheidenheid aan dieren er leeft onder water. Zo brengen de larven van een libel de eerste jaren van hun leven onder water door. Na enkele jaren en vele vervellingen zijn ze klaar voor hun laatste vervelling, de transformatie tot libel.

Transformatie

Deze transformatie is een bijzonder schouwspel.  Vroeg in de ochtend zoekt de larve een veilig plekje op langs de waterkant. Dan breekt haar huidje voor de laatste keer open en kruipt de libel uit het huidje.
Dit proces gaat erg langzaam. Nadat de libel uit het huidje is gekropen pompt deze haar vleugels op met kleurloos bloed. Langzaam ontwikkeld ze zich tot libel. Een proces dat enkele uren kan duren.
Eenmaal volledig getransformeerd laat de libel haar vleugels drogen.

Op zoek

Deze morgen was ik op zoek gegaan naar zo’n uitsluiping. Op weg naar mijn favoriete natuurgebied was ik benieuwd wat ik tegen zou komen. Na enige tijd zag ik deze smaragdlibel. Een smaragdlibel is een relatief grote libel met smaragdgroene ogen. Ze leven bij stilstaand water. Daar vliegen ze op ongeveer een halve meter boven het water, op jacht naar voedsel. Deze smaragdlibel had de transformatie reeds ondergaan en zat te drogen in de vroege ochtendzon.  Om de foto te maken heb ik gekozen voor een ruimtelijke compositie, waarbij de details goed tot hun recht komen.

Techniek

De instellingen die bij deze foto horen:  Canon 70d camera met Canon macro lens. Diafragma f/8, sluitertijd 1/60 seconde en ISO 100. Doordat het deze morgen windstil was kon ik deze relatief langzame sluitertijd kiezen. De foto heb ik nabewerkt in Photoshop om tot dit eindresultaat te komen.”

Tips van Constant

  • Neem de tijd als je bezig bent met natuurfotografie.
  • Veel dieren laten zich in de vroege ochtend eenvoudiger benaderen.
  • Kijk hoe je de omgeving in je compositie kunt gebruiken
  • Zorg dat je de apparatuur die je gebruikt goed onderhoudt
  • Bij het fotograferen van uitsluipingen kun je het beste een statief gebruiken.
  • Een inklapbare kruk is ook geen overbodige luxe bij het fotograferen van dieren.

Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht