Topdag op de steppes van Extremadura

Paul Bohre

27 maart 2019 .

(Deel 1 verslag Roots Vogelmagazine reis maart 2019)

 

Op de eerste echte vogeldag van de Roots – BirdingBreaks reis bezoeken we de steppes tussen Trujillo en Cáceres in Extremadura, in het zuidwesten van Spanje. Dit is meteen een van de beste plekken hier om vogels te kijken. We zullen gedurende de dag op veel goede uitkijkplekken stoppen voor het zien van onze doelsoorten van de steppe: kleine en grote trap en het witbuik- en zwartbuikzandhoen.

 

Maar we beginnen met een zingende hop vanuit de boom naast het hotel. Dan vertrekken we met twee bussen naar het uitgestrekte steppegebied, dat eigenlijk meteen al vlakbij het schilderachtige stadje Trujillo te vinden is. Al bij de eerste stop is het meteen raak. Gids Godfried ontdekt een mannetje kleine trap dat aan het baltsen/roepen is. Een goede vondst, want de kleine trap wordt steeds minder makkelijk om te zien in Extremadura. Ter plekke zijn vier ooievaars aan het foerageren, een roodborsttapuit showt zijn mooie rode borst. En we horen overal leeuweriken: kuif- maar vooral ook kalanderleeuweriken. Grote vogels met een opvallende zwarte borstband.

Topdag op de steppes van Extremadura

De grote trap is de zwaarste vogel van Europa, het mannetje kan wel 17 kilo wegen! Foto Paul Bohre

 

Baltsende grote trap

Op de volgende stop hebben we mooi uitzicht over het heuvelachtige landschap. Al snel doemt de doelsoort van die plek op: grote trap. Eerst een vrouwtje, maar opeens verschijnt er ook een man in vol pluimage. Schitterend te bekijken door de scoop. Dan ziet Godfried de eerste groep witbuikzandhoenders aan komen vliegen. Bijzonder, want meestal hoor je deze vogels eerst. We kunnen hun mooie witte buikjes en puntstaarten mooi bekijken. Ze landen tussen de keien op een overzichtelijk terrein, zodat we ook deze vogels mooi door de scoop kunnen bekijken. Wauw, wat een begin.

Topdag op de steppes van Extremadura

Al wandelend ontdekken de deelnemers prachtige vogels en vlinders. Foto Paul Bohre

 

Grote zwevers

Ondertussen warmen de steppes op en worden de roofvogels actief in de opstromende lucht (thermiek). Het duurt dan ook niet lang of we ontdekken de eerste monniksgieren, vale gieren, zwarte en rode wouwen. Ook vinden we op de heuvel aan de andere kant van de weg twee kleine trappen. Op plek drie langs de zandweg staan we vrij hoog met uitzicht over de omliggende velden. Dé plek voor de zwartbuikzandhoen blijkt al snel. We zien er 13 aan komen vliegen. Ze zijn een stukje dikker dan de witbuiken, en roepen ook duidelijk anders. Helaas verdwijnen ze net zo snel als dat ze gekomen zijn. In hetzelfde veld zien we twee rode partrijzen. Helaas ver weg. Opeens ontdekt Godfried een steenarend in tweede of derdejaars kleed. Eerst vliegend en daarna zelfs even zitten op een muurtje in het veld.

Topdag op de steppes van Extremadura

Zonnende Moorse beekschildpadden langs de oever van de Magasca rivier. Foto Paul Bohre

 

Beekschildpadden

We houden een koffiestop in het dorpje Santa Marta de Magasca. Daarna rijden we met belegde stokbroden naar de picknickplek van deze dag, langs de Magasca rivier. Hier kijken we een tijdje lekker rond en worden getrakteerd op veel zingende vogels waaronder Europese kanaries, merel, kleine zwartkop, appelvink en zien we grote gele kwik. En twee staartmezen van de ondersoort irbii, die zijn donkerder van kleur met bruine wangen. Hoog over vliegen monniks- en vale gieren en ooievaars. De deelnemers ontdekken een volwassen steenarend. Op de stenen langs de rivier rusten Moorse beekschildpadden. Ook zien we vlinders als Spaanse koninginnepage, oranje luzernevlinder en bloeiende waterranonkel en horen we Spaanse groene kikkers.

Topdag op de steppes van Extremadura

De Algerijnse zandloper is een van de algemeenste hagedissen in Extremadura. Foto Paul Bohre

 

Algerijnse zandloper

De volgende stop midden in de bergen is een goede plek voor havikarend. Deze roofvogel zien we niet, maar wel een paar baltsende slangenarenden. Prachtig. Op de stenen kruipt een fraaie Algerijnse zandloper (soort hagedis). Hoog in de lucht passeren geregeld monniksgieren, vale gieren en zwarte wouwen. Langs het water beneden aan de berg foerageert een blauwe reiger. De eerste Theklaleeuwerik wordt gehoord en gezien. Verder vliegt er een kolibrievlinder en oranje luzernevlinder voorbij.

Topdag op de steppes van Extremadura

De grauwe gors, zeer zeldzaam in Nederland, hier struikel je erover. Foto Paul Bohre

 

Topdag op de steppes

Daarna volgen we de Cc-99 langs de ‘scharrelaar’kasten. Daarin zien we drie maal een steenuil. Op een paal kunnen we de Iberische klapekster mooi zien en fotograferen. Later volgen er meer langs dezelfde weg. Aan het eind van de middag komen we op de laatste plek voor grote trap. We zien er maar liefst 39! Eerst 26, maar later komen er nog 13 aanvliegen. Het feest is compleet als er meerdere mannetjes gaan baltsen. Ook loopt er een grote groep vrouwtjes apart. Echt heel bijzonder. Andere krenten die overvliegen: roodstuitzwaluw, 3 raven, 2 rode patrijzen vlakbij, maar ook rode wouwen in mooi licht en slangenarend. We komen ogen en oren tekort. Om half vijf rijden we richting hotel om bij te komen van deze dag, maar niet zonder onderweg nog onder andere een mooie slangenarend op een lichtmast gezien te hebben. Wat een topdag!

 

Ook zin gekrgen om een keer mee te gaan met een Roots-BirdingBreaks reis? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Verslagen van vorige Roots reizen vind je hier: Donau deel 1, Donau deel 2 en Donau deel 3.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Reizen