Door het brrrrrr-weer is de bijentelling verlengd

Daniël Mulder

16 april 2019 .

Op 13 en 14 april organiseerde Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Vanwege het koude weer van het afgelopen weekeinde, loopt de telling daarom door tot en met vrijdag 19 april.

Ondanks het frisse lenteweer telden afgelopen weekeinde 2.600 mensen bijen. De top 3 van meest geziene bijen is: op 1 honingbij, op 2 aardhommel, op 3 rosse metselbij. De resultaten van de telling verschillen duidelijk met de bijentelling van vorig jaar. Toen was het namelijk zo’n 20 graden. Vooral op zaterdag lieten de soorten die niet goed tegen kou kunnen het afweten. De hommel, die stevig behaard is, liet zich juist wel goed zien.
Vanwege het koude weer wordt de telling verlengd tot en met 19 april. Volgens Nederland Zoemt moet zo’n 5 jaar achter elkaar worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten.

bijentelling

Zo doe je mee

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Ga naar de site van Nederland Zoemt en downloadt het telformulier. De website neemt je stap voor stap mee bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je half april in je tuin kunt tegenkomen. Weet je niet zoveel van bijen? Op de site van Nederland Zoemt kun je een handig bijengidsje downloaden. Tel een halfuur de bijen in de tuin of op je balkon. Loop rustig één rondje door je tuin en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Uitgeteld? Geef dan jouw resultaten door.

Waarom tellen?

Met de Nationale Bijentelling organiseert Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek, uitgevoerd door burgers, waarmee wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in Nederland. Met deze informatie kunnen de bijna 360 wilde bijensoorten, waarvan ruim de helft bedreigd is, beter worden geholpen. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Daarnaast zijn bijen voedsel voor vogels en zorgen ze ook voor de voortplanting van wilde planten.

 

Lees hier nog meer over hommels en bijen

Kunnen hommels of bijen een plant leegzuigen?

Lees het interview met hommelprofessor Dave Goulson.

 

Foto header: Lia Deurloo-bakker


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws