Zo maak je een fotoserie

René Alblas

26 april 2019 .

In de Roots-online-serie “Zo fotografeer je…” vertelt Bert Faber deze keer over het maken van een serie. Een belangrijke tip: Ik stel mijn objectief scherp op een stukje met een rustige achtergrond en wacht dan net zolang totdat er op die plek een mier door mijn beeld komt rennen.

Natuurlijk is het heerlijk om bij lekker weer je camera te pakken, de natuur in te trekken, je hoofd leeg en je geheugenkaart vol te schieten. Meestal kom je terug met een diversiteit van losse beelden waar weinig verband tussen te vinden is. Om jezelf uit te dagen en verdieping te zoeken is het maken van een kleine serie erg leuk om te doen. Maak het jezelf niet te lastig en houd het onderwerp klein. Voor deze serie over een dag van een bosmier heb ik een middag bij een mierennest doorgebracht en heb geprobeerd de verschillende facetten van een mierenleven in beeld te brengen.

Tijd om aan de slag te gaan.

Als openingsfoto voor de serie heb ik gekozen voor deze foto. De mier heeft lekker geslapen en komt ’s morgens fris en fruitig zijn holletje uitgekropen. Ik heb gekozen voor een open diafragma zodat de nadruk op de mier en zijn holletje komt te liggen.

 

Lord of the rings landschap

Omdat het licht tijdens het fotograferen steeds wisselde heb ik bij alle foto’s de kleurverzadiging behoorlijk verminderd, waardoor de foto’s allemaal een gelijke uitstraling hebben. Door met een groothoek dicht op het mierennest te kruipen krijg je een Lord of the rings achtig landschap, waarin de mieren rondrennen.

Opzij, opzij, opzij

De mieren lijken allemaal erg veel haast te hebben en rennen alle kanten op. Of daar een doelbewust plan achter zit weet ik niet. Met een korte sluitertijd heb ik alle actie bevroren. Ik heb gekozen om mijn lens te richten op een stukje boombast waarover de mieren rondrennen om een fraaie rustige achtergrond te krijgen.

Aan het werk

Het is koddig om te zien wat de mieren allemaal richting hun nest slepen. Deze heeft een relatief klein takje, maar ik zag ze ook voorbijkomen met een takje dat minimaal zes keer zo groot als de mier zelf was. Net als alle andere foto’s is deze foto met handmatige scherpstelling gemaakt. Ik stel mijn objectief scherp op een stukje met een rustige achtergrond en wacht dan net zolang totdat er op die plek een mier door mijn beeld komt rennen.

De baas

Om te proberen de actie vast te leggen heb ik geëxperimenteerd met iets langere sluitertijden. Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/15 seconde. De mier rechts bovenin (de baas) staat stil en zijn werknemers rennen om hem heen. Met een beetje fantasie hoor je de baas bijna zijn commando’s schreeuwen.

Samenvattend…

Door een middagje op een vierkante meter te fotograferen zie je in dit geval het gedrag van de mieren. Als je dit gedrag een tijdje observeert komen de ideeën voor foto’s vanzelf. Het toepassen van diverse technieken en lenzen geeft een gevarieerd verslag van het leven van een bosmier. Met een beetje fantasie en creativiteit kan je op deze manier een leuke fotoserie maken, waarmee je je wellicht enigszins kunt onderscheiden van de grote massa.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Zo fotografeer je