Opvallend veel oranjetipjes

Paul Bohre

21 april 2022 .

Het zonnige en warme weer van april is gunstig voor vlinders. Zo vliegen er momenteel opvallend veel oranjetipjes rond. Dit fraaie vlindertje is al op meer plekken, veel vroeger dan anders en in hogere aantallen gezien.

Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder. Eind maart vlogen er in het zuiden van Nederland al veel oranjetipjes, en dat is opvallend vroeg in het jaar. Normaliter vliegen deze prachtige vlinders pas vanaf de derde week van april, nu dus, rond.  Het zonnige weer vanaf maart, met temperaturen van rond de 15 graden in het zuiden van Nederland, heeft blijkbaar een positieve invloed gehad op deze vlinder. Ze komen vooral op de eerste bloeiende pinksterbloemen af.

Opvallende veel oranjetipjes

Het mannetje van het oranjetipje heeft zeer opvallende oranje vlekken op de bovenvleugel. Foto Paul Bohre

 

Tot half mei kans

De top van de vliegtijd ligt traditioneel rond 30 april. De afgelopen jaren viel de piek in het voorkomen van het oranjetipje echter al voor half april en ook dit jaar was dat duidelijk het geval. Ook de komende twee weken maak je nog steeds een goede kans om het oranjetipje te zien. De verwachte vliegtijd loopt nog zeker door tot half mei.

Opvallende veel oranjetipjes

Oranjetipjes zijn zeer onrustige fladderaars, ze hangen slechts een luttele secondes aan een bloem. Foto Paul Bohre

 

Bijzondere levensloop

Het oranjetipje heeft een bijzondere levensloop. Het mannetje ruikt op maximaal 5 kilometer afstand speciale geuren van het vrouwtje, dat zich slechts één keer in haar leven laat bevruchten. Ze legt per plant één eitje, zodat er altijd voldoende voedsel is. Eerst eet de rups zijn eierschaal op en daarna begint hij aan de vruchtjes van zijn waardplant. Hij vervelt een paar keer. Ongeveer half juni klimt de rups via meerdere planten omhoog naar een rustige plek in een struik of houtwal. Hij spint zichzelf strak in. De pop, die eerst groen en na een week bruin is, lijkt op een doorn aan een takje. Zo kan het oranjetipje tot april het jaar erop vrijwel onzichtbaar blijven hangen, tot hij weer uitvliegt.

 

Zoektip

Zoek de oranjetipjes op zonnige beschutte natte graslanden en open plekken in het bos, bosranden en houtwallen met bloembermen. De oranjetipjes leggen hun eitjes op kruisbloemigen, zoals pinksterbloemen, look-zonder-look, judaspenning en damastbloemen.

 

Meer lezen over oranjetipjes?

Check Waarneming.nl om te zien of ze bij jou in de buurt zijn gezien.

Roots geeft tips voor het fotograferen van het oranjetipje.

Tekst: Paul Böhre en Monique van Klaveren.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws