Hoe spot je de spotvogel?

Paul Bohre

16 mei 2023 .

Icterine Warbler (Hippolais icterina) singing male on brench

In de loop van mei keren de spotvogels terug uit Afrika. Ze zijn een ster in het nadoen van andere vogels. Maar hoe spot je de spotvogel?

Van zijn uiterlijk moet de spotvogel het niet hebben: grijsgroene bovenzijde, lichtgeel van onderen. Eigenlijk niets speciaals aan. Je vindt hem in open gebied dat rijk is aan bosschages en struwelen en eigenlijk door het hele land. Al heeft deze vogel een voorkeur voor klei- en veengronden. De beste kans maak je in bosjes rond boerderijen. Ook in jonge aanplant broeden ze graag, zelfs in de stad, vooral daar waar net een park is aangelegd.

Spotvogel
De spotvogel zingt als de beste, met veel imitaties. Foto: Paul Böhre

Zo spot je de spotvogel

Je vindt de spotvogel het gemakkelijkst als ze zingen. En dat doen ze nu! In mei en juni gaan ze flink los, dan moet je als vogelaar je slag slaan. De zang is luid, gevarieerd en houdt lang aan. Met veel herhalingen en doorspekt met imitaties. Kenmerkend zijn de snerpende tonen. Hebben ze een partner gevonden, dan zingen ze nog maar sporadisch, en nemen de kansen om er een te vinden snel af. Vanaf half juni stoppen ze bijna helemaal met zingen. Dus eigenlijk heb je maar een maand de tijd.

Nest van korstmossen

Vanaf half mei tot juli broedt de spotvogel. Dat doen ze in een stevig zelfgebouwd nest van korstmossen, stengels, twijgjes en van binnen wol en bloemetjes, komt slechts één legsel per jaar van 4-6 eieren. Na 12-14 dagen komen deze uit, en 13-15 dagen later kunnen de jongen vliegen. Jongen worden nog 2-3 weken gevoerd, voornamelijk met rupsen. Die pikken ze van de bladeren, maar kan ook in vlucht insecten vangen.

Naar Afrika

Vanaf eind juli, begin augustus vertrekken de eerste spotvogels al weer. Het zijn lange-afstandstrekkers. Ze overwinteren ten zuiden van de evenaar, met uitzondering van Namibië (grotendeels), westelijk Zuid-Afrika, oostelijk Tanzania, Mozambique en Madagaskar. Om volgend jaar vanaf begin mei weer in ons land terug te keren.

Filmpje

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

Foto bovenaan: Marcel van Kammen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels