Europese verkiezingen en dierenwelzijn

René Alblas

9 mei 2019 .

De Europese verkiezingen en dierenwelzijn lijken in eerste instantie niet zoveel met elkaar te maken te hebben. Maar het tegendeel is waar. Er worden steeds meer wetten in Europa gemaakt die het welzijn van dieren aangaan. Voorbeelden zijn een Europees verbod op wilde dieren in circussen, het beëindigen van de intensieve veehouderij en het verbieden van bepaalde slachtmethoden, zoals onverdoofd slachten of bedwelmen met CO2 bij varkens.

Dierenkieswijzer

Staat dierenwelzijn ook hoog op jouw lijstje? Dan is het dus belangrijk om bij de aanstaande Europese verkiezingen (op 23 mei) rekening te houden met de diervriendelijke standpunten van de diverse partijen. Om je hier een handje bij te helpen hebben de gezamenlijke dierenbeschermingsorganisaties* onder de naam Dierencoalitie een speciale Dierenkieswijzer in het leven geroepen.

“Miljarden dieren zijn afhankelijk van de resultaten van de Europese verkiezingen”, aldus Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de Dierencoalitie. “Met de Dierenkieswijzer stimuleren we mensen om in het stemhokje ook aan dieren te denken. Wie de Dierenkieswijzer invult, ziet welke partij wat betreft stemgedrag het meest overeenkomt met de standpunten van de invuller. De Dierenkieswijzer geeft daarover geen waardeoordeel. Maar de Dierencoalitie roept uiteraard mensen op om diervriendelijk te stemmen.”

Europese wetgeving

Uit het stemgedrag blijkt dat politieke partijen in het Europees parlement flink verdeeld zijn over de diverse dierenwelzijn-vraagstukken. De Nederlandse overheid gaat steeds meer uit van Europese wet- en regelgeving voor dieren. Dus de kiezer kan met zijn of haar stem dus echt een verschil maken voor dieren.

Politieke partijen die op dit moment niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd zijn, konden niet worden meegenomen. Hen is wel gevraagd hoe ze gestemd zouden hebben als ze wel vertegenwoordigd waren in het Europees Parlement, maar hierop is niet gereageerd.

Klik hier voor de Dierenstemwijzer.

Foto: Erik de Roos

*Deze organisaties hebben onder de naam Dierencoalitie de Dierenkieswijzer opgesteld: stichting AAP, Bont voor dieren, CAS International, Compassion in World Farming Nederland, De Faunabescherming, Eyes on Animals, IFAW, Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, Stichting Belangengroep “Rechten voor al wat leeft”, stichting DierenLot, Stichting Comité Dierennoodhulp, Stichting Vissenbescherming, World Animal Protection, Sea First en de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws