De Nationale Vleermuistuintelling begint tegen de schemering

Daniël Mulder

19 mei 2020 .

Er is een nieuwe uitdaging voor iedereen die het tellen van tuinvogels en -vlinders wel beheerst: zaterdag 23 en zondag 24 mei is namelijk de tweede Nationale Vleermuistuintelling.

Na de al bekende landelijke tellingen voor vogels, vlinders en bijen, is nu voor het wteede jaar een een iets minder bekende tuingast aan de beurt: de vleermuis. Deze snelle vlieger in de schemering is een mooi uitdaging voor tuintellers. Want probeer tijdens de Nationale Vleermuistuintelling maar eens te zien of de vleermuis kleiner is dan een spreeuw of brede vleugels heeft. Gelukkig is er een zoekkaart om je op weg te helpen, deze download je hier.

nationale vleermuistuintelling

18 vleermuizen

In Nederland leven achttien soorten vleermuizen. Een aantal is regelmatig in je woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. En de gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen. Wie geluk heeft, kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien.

Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever in boomholten wonen, maar toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo’n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar kevers en nachtvlinders.

Zo doe je mee aan de Vleermuistelling

Voor het spotten van vleermuizen kun je het best vanaf zonsondergang een uurtje in de tuin gaan zitten. Dat is op 23 en 24 mei vanaf ongeveer om 21.40 uur. Ga op een plek zitten met goed zicht op de avondhemel, dan kun je namelijk het silhouet van een vliegende vleermuis goed  zien, zoekt u een plekje van waaruit u vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken. Via Tuintelling.nl geef je door welke soorten je hebt gezien.

Meer lezen over vleermuizen

Broodje aap: kan een vleermuis verstrikt raken in je haar?
Bestaan er vleermuizen die bloed drinken?

Foto header: Kamiel Spoelstra


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws