Bijzondere duinparelmoervlinder

Paul Bohre

23 juni 2022 .

Sinds ik in Schoorl woon staat hij hoog op mijn wenslijst: de even fraaie als bijzondere duinparelmoervlinder. Deze vlinder krijgt het door de toegenomen vergrassing steeds moeilijker in Nederland. De meeste kans om ze te zien maak je langs de kust in Noord-Holland en op de Waddeneilanden.

De afgelopen jaren is het er niet van gekomen om op zoek te gaan naar de prachtige duinparelmoervlinder. Dit jaar moet het maar eens van komen, besluit ik deze week. De afgelopen dagen heb ik de vlinderwaarnemingen op waarneming.nl geregeld gecheckt of de duinparelmoervlinder al gezien is in de buurt. Vorig jaar zag ik diverse meldingen voorbij komen, onder andere in het Noordhollands Duinreservaat onder Bergen aan Zee. Gisteren zijn daar ook diverse duinparelmoervlinders gemeld, dat is op fietsafstand. En de temperatuur is weer in de lift en er wordt veel zon voorspeld. Ik ga mij geluk beproeven en focus me op de gemelde locaties.

Bijzondere duinparelmoervlinder

De duinparelmoervlinder haalt graag nectar uit slangenkruid, koninginnenkruid en akkerdistel. Foto Paul Bohre

 

Bingo!

Eenmaal aangekomen op de bewuste plek zoek in naar de exacte locatie via de kaart op Waarneming.nl. Op de bijgaande foto zie ik de vlinder op een distel zitten. En daarvan staan er eigenlijk maar een paar. De zon komt nu flink door de wolken en warmt de berm waar ik sta op. Al snel vliegen de eerste Icarusblauwtjes en hooibeestjes rond. De spanning stijgt. Dan flapt er ineens een grotere vlinder voorbij. Heel even gaat hij zitten op een van de distels. Bingo! Het is inderdaad een duinparelmoervlinder. En nog veel mooier dan de afbeelding in mijn vlinderboek.

Bijzondere duinparelmoervlinder

De onderzijde van de vleugel van de duinparelmoervlinder is bijzonder mooi getekend. Foto Paul Bohre

 

Kenmerken

Ik check de kenmerken: de bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte vlekken en stippen. De onderkant van de achtervleugel heeft een gele zweem en de tekening is niet bijzonder contrastrijk. De achterrandvlekken zijn driehoekig. Er bevindt zich een rij kleine witte vlekken met roodbruine rand op de onderkant van de achtervleugel. In de middencel van de onderkant van de achtervleugel ligt een kleine gele of witte vlek waarin vaak (maar niet altijd) een zwarte stip zit.

 

Bijzondere duinparelmoervlinder

De duinparelmoervlinder vliegt vanaf eind mei tot eind augustus in één generatie. De vlinders voeden zich met nectar van verschillende kruiden, waaronder slangenkruid, koninginnenkruid en akkerdistel. De mannetjes maken patrouillevluchten om een vrouwtje te vinden. De eitjes worden gelegd op duinviooltjes. En daar ligt meteen ook het probleem voor deze bijzondere duinparelmoervlinder. Want juist duinviooltjes hebben het moeilijk door de toenemende vergrassing en nu de droogte. En omdat het konijn op veel plekken in de duinen is verdwenen. Daar waar dankzij het graaswerk van het konijn de duinviooltjes de kans hebben om te groeien, komen deze vlinders dus voor. Konijnen en duinviooltjes helpen elkaar, ze hebben een symbiotische relatie. En daarmee dus ook de parelmoervlinder.

 

Zelf zien

De soort overwintert als ei in de strooisellaag. De rupsen komen in het voorjaar tevoorschijn en zijn geregeld zonnend aan te treffen. Vanaf juni vliegen de vlinders uit. De komende weken heb je dus de meeste kans om deze prachtvlinders te zien. Zeker de moeite waard! Check Waarneming.nl of deze vlinder bij jou in de buurt is gezien.

Klik hier voor meer informatie over de duinparelmoervlinder.

Als je deze duinwandeling maakt, zie je nog veel meer soorten vlinders.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws