Volg thuis vanaf de bank live een lezing over zwaluwen

Daniël Mulder

13 juni 2019 .

De zwaluwen en gierzwaluwen zijn nu volop actief. Wil je meer weten over deze luchtacrobaten? Volg dan dinsdag 18 juni de gratis webinar die de Belgische natuurorganisatie Natuurpunt geeft.

De luchtshows die de boeren-, huis- en oeverzwaluw nu opvoeren in de natuur zijn prachtig om te zien. Dat geldt ook voor de snelle vlucht van de gierzwaluw, die overigens geen zwaluw is. Wil je meer weten over deze sierlijke vogels in het luchtruim, volg dan dinsdag 18 juni de webinar Zwaluwen & Gierzwaluwen die Natuurpunt geeft.

Lezing via het web

Een webinar is een lezing of college die je thuis kunt volgen via internet. Je moet je wel vooraf inschrijven. Na de inschrijving, ontvang je een link waarmee je de lezing kunt volgen. De lezing duurt een uur en is van 19.30 tot 20.30 uur.
De gierzwaluw vormt het buitenbeentje tijdens de lezing. Het zijn sowieso wonderlijke vogels, die je in stedelijk gebied makkelijk kunt zien. Gierzwaluwen leggen hun eieren onder dakpannen of in nissen in hoge gebouwen. Dit, omdat ze zich nauwelijks over de grond kunnen bewegen, laat staan kunnen opvliegen.

Zwaluwen

Gierzwaluw. Foto: iStock

Voetjes van de vloer

In augustus vliegen de jonge gierzwaluwen uit. Het jong heeft maar een paar seconden de tijd om te leren vliegen: de tijd dat hij naar beneden valt vanuit de nestopening. Lukt het hem niet om te vliegen voor hij de grond raakt? Vette pech. Vind je er één op de grond, dan is hoog in de lucht werpen de enige optie.
Lukt het wel dan voelen ze voorlopig geen vaste grond onder hun onderontwikkelde pootjes. Dat gebeurt pas als ze aan broeden toe zijn. Tot die tijd doen ze alles vliegend. Ook flirten, paren en slapen. Na het uitvliegen blijft een gierzwaluw dan ook maar liefst 500.000 km non-stop vliegen.

Lees verder

Roots heeft 5 hotspots voor oeverzwaluwen op een rij gezet.
In april dit jaar keerden de boerenzwaluwen terug. Waar komen ze dan helemaal vandaan?

Foto header: Edward van Altena


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda