Het rusteloze bont zandoogje

Daniël Mulder

8 juli 2018 .

bont zandoogje

Wie de komende weken een boswandeling maakt, gaat bijna zeker het bont zandoogje zien, blogt Roots-redacteur Daniël Mulder. Maar deze rusteloze vlinder met schijnbaar willekeurig aangebrachte gelige verfklodders op de vleugels zie je ook steeds vaker in tuinen opduiken.

Bont zandoogje01_web

Foto: Daniël Mulder

Wat de mus is in de stad, is het bont zandoogje in het bos: talrijk. Vooral de komende weken zijn ze niet te missen. Wandel een willekeurig bos binnen, liefst wel een bos waar ook wat zonlicht op de bodem spettert, en je ziet een bont zandoogje vliegen. Overigens dringen ze nu ook de steden binnen, dus wie weet wordt het wel de mus onder de vlinders. Voor wie het nog niet wist: het bont zandoogje is een dagvlinder. Tikkeltje Noord-Koreaans qua kleurenpracht, ook hier gaat de vergelijking met de mus op.

Bruine muizen

Ik houd wel van de grijze muizen van het groen. Simpelweg omdat ook grijs (of bruin in dit geval) talrijke tinten heeft, als je maar kijkt en in het juiste licht. En kijk je scherp naar het bont zandoogje, dan zie je meer dan je dacht dat je zag. Zo kon het gebeuren dat ik ruim 30 minuten naar een bont zandoogje zat te kijken die als een bezige bij van heideplant naar berkenboom vloog. Steeds weer heen en weer.
Wetenschappers stellen bij zulke observaties vragen en turven hoe vaak dit en waarom zus en wanneer zo. Die zoeken dat gedrag uit. Ik niet. Ik zit en kijk en wandel verder als de lunch op is. Onwetendheid, het is de draaglijke lichtheid van het bestaan.
Twee dingen kon ik toch niet negeren: op beide achtervleugels zaten drie zwarte stippen met daarin witte stippen. Net ogen. Zes op een rij. Bijna kwam ik in de verleiding om uit te zoeken waarom. En wat te denken van die schijnbaar willekeurig aangebrachte gelige verfklodders op de bovenvleugels? Moeten die zonlichtvlekken imiteren?

Zenuwachtig bont zandoogje

Tijdens mijn boswandeling zag ik zeker tien keer een bont zandoogje. En allemaal vertoonden ze dat zenuwachtige heen en weer gefladder. Thuis ging ik dat toch even opzoeken. Het rusteloze blijkt puur territoriumdrift. Zelfs als een vogel verschijnt gaan ze de lucht in om een waarschuwingsvlucht uit te voeren. En komt er een mannetjeszandoog in hun luchtruim dan wordt die achtervolgd en verjaagd. Het klonk allemaal een beetje als twee gevechtsvliegtuigen in het luchtruim.

Zo eindigt een vederlichte waarneming toch nog zwaar en donker.

 

Foto header: Niels Kooyman


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog