De salomonszegel gerehabiliteerd

René Alblas

28 april 2017 .

Ik moet mijn verontschuldigingen aanbieden aan de salomonszegel. Drie jaar geleden schreef ik een blog over deze plant en die was niet heel vriendelijk. De plant maakte zijn belofte niet waar. Als eind maart/ begin april de forse groene sprieten van deze bosplant met een flinke vaart uit de grond komen, verwacht je een spectaculaire plant en destijds vond ik het eindresultaat nogal tegenvallen.

Maar de lente van 2017 heeft mij van gedachten veranderd. Nu de bosanemonen nagenoeg uitgebloeid zijn, zie ik overal weer salomonszegels verschijnen. En dit jaar zijn het er veel, 2017 blijkt een heel goed salomons-jaar te zijn. De planten bloeien uitbundiger en sommige exemplaren tonen indrukwekkend lange rijen van witte klokjes. Eigenlijk is het best een beauty!

Salomonszegels blijken ook echte bikkels te zijn, net als bosanemonen. Op de plekken rondom mijn huis waar de afgelopen maanden nog enorme bulldozers reden om gekapte bomen af te voeren, komen de stevige groene planten net zo makkelijk weer naar boven!

Maar hoe zit het nou met die naam? Waarom salomonszegel? De plant heeft een wortelstok waar ieder jaar een nieuwe stengel uitgroeit. Als deze bloeistengel in de herfst afvalt laat deze een litteken achter op de wortelstok. Dit litteken lijkt op een zespuntige ster die ook wel davidster wordt genoemd en bekend staat als het symbool van het Jodendom. Dit symbool zou in de oudheid het zegel van koning Salomo zijn geweest. Vandaar de naam.

Prachtig toch? Zo’n geschiedenis van een plantennaam. En ook als je de naam in het Frans, Duits of Engels opzoekt, komt koning Salomo steeds weer ter sprake.

De Duitsers hebben er overigens ook nog een andere naam voor: Glöckchen unterm Dach. Dat vind ik ook wel een fijne naam voor deze plant.

Wat me trouwens dit jaar voor het eerst is opgevallen: niet alle bloemklokjes zijn even groot. Aan een plant blijken mannelijke en vrouwelijke bloemen te hangen, de mannelijke zijn zo’n 5 millimeter langer.

In de Nederlandse bossen is deze plant volop te vinden, met name in het zuiden en oosten. En in mindere mate in de duinen. In België vind je hem vooral in de bossen van de Kempen en de Ardennen.

Ik zou zeggen: ga hem eens bekijken. En oordeel niet te snel!

Foto: Jannie ten Brinke

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen